Zereszk polo ba morgh' – kurczak w ryżu i owocach berberysu
"Irańczycy lubują się w kwaśnych smakach. Berberys i żurawina tak właśnie smakują, a przy tym mają intensywny czerwony kolor. Dlatego jedno z klasycznych dań opartych na ryżu przyrządza się z tymi owocami. Ryż gotuje się przy tym z dużą ilością masła, by nieco złagodzić kwaśny smak berberysu" - pisze do nas pan Janusz, od którego dodtsliśmy przepis na to danie. Przepis pochodzi z książki "Witam w mojej perskiej kuchni" Narges Golrizan-Świątkowskiej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
*Porcja dla 2–4 osób: *
- 4 kawałki kurczaka: udka, skrzydełka lub pałki
- duża cebula
- 2 szklanki ryżu
- ½ szklanki owoców berberysu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki wody szafranowej
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- po 1 łyżeczce soli, pieprzu i kurkumy
- olej
Ryż przepłukać w zimnej wodzie i włożyć do garnka. Wlać 4 szklanki zimnej wody, dodać szczyptę soli. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Do oddzielnego garnka z wodą włożyć kawałki kurczaka i skrojoną w kostkę cebulę. Przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Gotować 40–60 minut. Kurczaka wyjąć z wody i podsmażyć na oleju. Na patelni przesmażyć koncentrat pomidorowy przez 1 minutę. Dodać 1 szklankę wody pozostałej po gotowaniu kurczaka. Całość przyprawić sokiem z cytryny. Smażyć, aż woda częściowo odparuje, a mieszanina osiągnie konsystencję sosu. Odstawić. Na oddzielnej patelni roztopić masło. Włożyć owoce berberysu i smażyć przez 2 minuty. Dodać cukier, dolać wodę szafranową. Smażyć przez 1 minutę, po czym zdjąć z ognia. Namoczony ryż gotować przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Odlać nadmiar wody, postawić na wolnym ogniu, dodać 2 łyżki oleju. Gotować pod przykryciem przez 20–30 minut. Ryż i kurczaka wyłożyć na talerz, przystroić berberysem, polać sosem. Potrawę można podawać z surówkami i kiszonymi warzywami, np. ogórkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze