Trwa ładowanie...
d2f1d51
07-02-2019 12:53

Zereszk polo ba morgh' – kurczak w ryżu i owocach berberysu

Przepis

"Irańczycy lubują się w kwaśnych smakach. Berberys i żurawina tak właśnie smakują, a przy tym mają intensywny czerwony kolor. Dlatego jedno z klasycznych dań opartych na ryżu przyrządza się z tymi owocami. Ryż gotuje się przy tym z dużą ilością masła, by nieco złagodzić kwaśny smak berberysu" - pisze do nas pan Janusz, od którego dodtsliśmy przepis na to danie. Przepis pochodzi z książki "Witam w mojej perskiej kuchni" Narges Golrizan-Świątkowskiej.

d2f1d51
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

*Porcja dla 2–4 osób: *

  • 4 kawałki kurczaka: udka, skrzydełka lub pałki
  • duża cebula
  • 2 szklanki ryżu
  • ½ szklanki owoców berberysu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody szafranowej
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • po 1 łyżeczce soli, pieprzu i kurkumy
  • olej
Przepis

Ryż przepłukać w zimnej wodzie i włożyć do garnka. Wlać 4 szklanki zimnej wody, dodać szczyptę soli. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Do oddzielnego garnka z wodą włożyć kawałki kurczaka i skrojoną w kostkę cebulę. Przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Gotować 40–60 minut. Kurczaka wyjąć z wody i podsmażyć na oleju. Na patelni przesmażyć koncentrat pomidorowy przez 1 minutę. Dodać 1 szklankę wody pozostałej po gotowaniu kurczaka. Całość przyprawić sokiem z cytryny. Smażyć, aż woda częściowo odparuje, a mieszanina osiągnie konsystencję sosu. Odstawić. Na oddzielnej patelni roztopić masło. Włożyć owoce berberysu i smażyć przez 2 minuty. Dodać cukier, dolać wodę szafranową. Smażyć przez 1 minutę, po czym zdjąć z ognia. Namoczony ryż gotować przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Odlać nadmiar wody, postawić na wolnym ogniu, dodać 2 łyżki oleju. Gotować pod przykryciem przez 20–30 minut. Ryż i kurczaka wyłożyć na talerz, przystroić berberysem, polać sosem. Potrawę można podawać z surówkami i kiszonymi warzywami, np. ogórkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zereszk polo ba morgh' – kurczak w ryżu i owocach berberysu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
Więcej tematów
d2f1d51

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj