Trwa ładowanie...
d3edq5p
d3edq5p

Masło czosnkowe - masło z grillowanym czosnkiem i papryką

Przepis

Smakowe masła to hit ostatnich sezonów. Można kupić je w sklepie, ale prosto i naprawdę szybko można zrobić domową wersję. Wiemy wtedy, jakie składniki znajdą się w smarowidle. Przepis prosto z bloga "Królestwo garów".

3.8
(23 głosy)
Oceń:
d3edq5p
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Masło czosnkowe - masło z grillowanym czosnkiem i papryką
www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • 3 główki czosnku,
  • papryka czerwona,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • 70 g miękkiego masła.
Przepis

Ściąć wierzchy główek czosnku (od łodyżki), oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą. Zawinąć w folię. Paprykę posmarować oliwą. Grill nagrzać do 200 stopni. Czosnek i paprykę ułożyć na ruszcie, grillować około 25-30 minut pod przykryciem.
Paprykę przełożyć do słoika (lub torebki foliowej) i zamknąć (łatwiej będzie później zdjąć skórkę). Odstawić na parę minut. Paprykę wyjąć, zdjąć skórkę, wyrzucić gniazdo nasienne, posiekać.
Czosnek wycisnąć. Masło połączyć z czosnkiem i papryką do smaku. Doprawić solą. Podawać do dań z grilla ale nie tylko.
Zobacz także: paszteciki w kruchym cieście

Takie masło sprawdzi się do pieczywa do dań z rusztu. Ale warto pamiętać o kilku zasadach grillowania. Oto 5 najczęstszych błędów:

Masło czosnkowe - masło z grillowanym czosnkiem i papryką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

53
7
Share
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p