Masło czosnkowe - masło z grillowanym czosnkiem i papryką
Smakowe masła to hit ostatnich sezonów. Można kupić je w sklepie, ale prosto i naprawdę szybko można zrobić domową wersję. Wiemy wtedy, jakie składniki znajdą się w smarowidle. Przepis prosto z bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
Ściąć wierzchy główek czosnku (od łodyżki), oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą. Zawinąć w folię. Paprykę posmarować oliwą. Grill nagrzać do 200 stopni. Czosnek i paprykę ułożyć na ruszcie, grillować około 25-30 minut pod przykryciem.
Paprykę przełożyć do słoika (lub torebki foliowej) i zamknąć (łatwiej będzie później zdjąć skórkę). Odstawić na parę minut. Paprykę wyjąć, zdjąć skórkę, wyrzucić gniazdo nasienne, posiekać.
Czosnek wycisnąć. Masło połączyć z czosnkiem i papryką do smaku. Doprawić solą. Podawać do dań z grilla ale nie tylko.
Zobacz także: paszteciki w kruchym cieście
Takie masło sprawdzi się do pieczywa do dań z rusztu. Ale warto pamiętać o kilku zasadach grillowania. Oto 5 najczęstszych błędów:
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze