WP

Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą. Przełam klasykę - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Dailycooking
Podziel się

Jesienią chętnie sięgamy po sycące rozgrzewające dania. Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking" proponuje pyszna zupę pomidorową z dodatkiem mielonego mięsa i czerwonej fasoli.

Składniki
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • sól do smaku
  • około 15 cm średniej grubości pora
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie marchewki
  • 1-1,5 litra wody (w zależności jak gęsta ma być zupa)
  • ulubiony makaron - ja użyłam ok. 150 g spaghetti
Przepis

Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki lub drobniej. Papryczkę chilli przekroić, usunąć nasionka i posiekać jak najdrobniej. Jak ktoś lubi ostre smaki, to może pozostawić nasionka. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Posiekać. W garnku rozgrzać olej. Dodać mięso mielone i podsmażyć, cały czas mieszając i rozdzielając kawałki mięsa przy pomocy widelca. Dodać czosnek, por i marchewkę. Wszystko razem mieszając smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Wsypać paprykę wędzoną i słodką - mieszać i smażyć przez kolejną minutę. Wlać wodę, przyprawić solą. Kiedy się zagotuje wsypać ulubiony makaron. Kiedy makaron będzie prawie miękki, dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę (nie trzeba jej płukać) i pomidory z puszki razem z sokiem. Całość przyprawić finalnie do smaku i gotować razem przez około 1 minutę.

Zupa najlepsza jest następnego dnia. Odgrzewana nabiera smaku, więc dobrze jest ją przygotować dzień wcześniej. Można podawać z ulubionymi ziołami (pietruszka, bazylia, etc.) i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP