Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą. Przełam klasykę
Jesienią chętnie sięgamy po sycące rozgrzewające dania. Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking" proponuje pyszną zupę pomidorową z dodatkiem mielonego mięsa i czerwonej fasoli.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 papryczka chilli
- sól do smaku
- około 15 cm średniej grubości pora
- 3 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 średnie marchewki
- 1-1,5 litra wody (w zależności jak gęsta ma być zupa)
- ulubiony makaron - ja użyłam ok. 150 g spaghetti
Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki lub drobniej. Papryczkę chilli przekroić, usunąć nasionka i posiekać jak najdrobniej. Jak ktoś lubi ostre smaki, to może pozostawić nasionka. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Posiekać. W garnku rozgrzać olej. Dodać mięso mielone i podsmażyć, cały czas mieszając i rozdzielając kawałki mięsa przy pomocy widelca. Dodać czosnek, por i marchewkę. Wszystko razem mieszając smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Wsypać paprykę wędzoną i słodką - mieszać i smażyć przez kolejną minutę. Wlać wodę, przyprawić solą. Kiedy się zagotuje wsypać ulubiony makaron. Kiedy makaron będzie prawie miękki, dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę (nie trzeba jej płukać) i pomidory z puszki razem z sokiem. Całość przyprawić finalnie do smaku i gotować razem przez około 1 minutę.
Zupa najlepsza jest następnego dnia. Odgrzewana nabiera smaku, więc dobrze jest ją przygotować dzień wcześniej. Można podawać z ulubionymi ziołami (pietruszka, bazylia, etc.) i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze