Trwa ładowanie...
d2l23bc
12-10-2018 13:16

Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą. Przełam klasykę

Przepis

Jesienią chętnie sięgamy po sycące rozgrzewające dania. Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking" proponuje pyszną zupę pomidorową z dodatkiem mielonego mięsa i czerwonej fasoli.

d2l23bc
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Dailycooking
Źródło: Dailycooking
Składniki
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • sól do smaku
  • około 15 cm średniej grubości pora
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie marchewki
  • 1-1,5 litra wody (w zależności jak gęsta ma być zupa)
  • ulubiony makaron - ja użyłam ok. 150 g spaghetti
Przepis

Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki lub drobniej. Papryczkę chilli przekroić, usunąć nasionka i posiekać jak najdrobniej. Jak ktoś lubi ostre smaki, to może pozostawić nasionka. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Posiekać. W garnku rozgrzać olej. Dodać mięso mielone i podsmażyć, cały czas mieszając i rozdzielając kawałki mięsa przy pomocy widelca. Dodać czosnek, por i marchewkę. Wszystko razem mieszając smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Wsypać paprykę wędzoną i słodką - mieszać i smażyć przez kolejną minutę. Wlać wodę, przyprawić solą. Kiedy się zagotuje wsypać ulubiony makaron. Kiedy makaron będzie prawie miękki, dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę (nie trzeba jej płukać) i pomidory z puszki razem z sokiem. Całość przyprawić finalnie do smaku i gotować razem przez około 1 minutę.

Zupa najlepsza jest następnego dnia. Odgrzewana nabiera smaku, więc dobrze jest ją przygotować dzień wcześniej. Można podawać z ulubionymi ziołami (pietruszka, bazylia, etc.) i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.

Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą. Przełam klasykę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2l23bc
d2l23bc
d2l23bc
d2l23bc
Więcej tematów
d2l23bc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj