Trwa ładowanie...
d13odo5
d13odo5

Gołąbki inne niż wszystkie. Zamiast mięsa dodaj ziemniaki

Przepis

Tradycyjne gołąbki faszerujemy mięsem mielonym wymieszanym z ryżem i serwujemy w sosie pomidorowym. Gołąbki z ziemniakami to regionalny przysmak z Podkarpacia. warto wypróbować, smakuje wybornie. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

3.3
(64 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Zdjęcie
Moniki Smakołyki
Składniki
  • 2 kg polskich ziemniaków
  • 2 białe cebule (ok. 100 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków z ziołami
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, do smaku
  • 1 płaska łyżeczka soli, do smaku

Pozostałe składniki:

  • 1 główka białej kapusty (ok. 2 kg)
  • ok. 200 ml bulionu warzywnego
  • świeży koperek
Przepis

Ziemniaki obieramy, trzemy na bardzo drobnej tarce jak na placki ziemniaczane.
Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w misce, pozostawiamy na 2 min, żeby odciekły z nadmiaru wody. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, wlewamy ok. 250 ml gorącej wody, mieszamy. Ziemniaki ponownie przekładamy do sita. W ten sposób farsz do ziemniaków po upieczeniu nam nie ściemnieje.

Wodę z ziemniaków (nie wylewamy, będzie nam potrzebna) odlewamy do rondelka, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte ziemniaki.Ziemniaki powinny być soczyste, jak za dużo odciśniemy to po upieczeniu mogą być za twarde.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle klarowanym z dodatkiem soli.
Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, pieprz czarny, przyprawę do ziemniaków z ziołami, a na samym końcu sól do smaku, całość dokładnie mieszamy.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Gołąbki układamy w dużej formie (najlepiej płaskiej) żaroodpornej do pieczenia.

Zimny bulion mieszamy z ok. 200 ml wody z odciśniętych ziemniaków. Zalewamy nim gołąbki, które przykrywamy pozostałymi liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową.
Gołąbki pieczemy ok. 90 min w 200 st. C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki podajemy z świeżym koperkiem, a jeśli ktoś lubi można też z kwaśną śmietaną.

Gołąbki inne niż wszystkie. Zamiast mięsa dodaj ziemniaki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d13odo5

Podziel się opinią

149
48
Share
d13odo5
d13odo5
d13odo5
d13odo5
Więcej tematów
d13odo5