To jest hit! Zamiast frytek zrób smażone ziemniaczane kuleczki
W wielu sklepach w dziale z mrożonkami znajdziecie smażone ziemniaczane kuleczki. Niestety ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Mamy jednak dobrą wiadomość. Przygotowanie ziemniaczanych kuleczek jest dziecinnie proste, a składniki z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Kuleczki świetnie smakują zarówno solo, jak i jako dodatek do obiadu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przepis
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jajkami i mąką ziemniaczaną.
- Stopniowo do masy dodawaj mąkę, ciasto ma być gęste i nie może przylepiać się do rąk.
- Dopraw masę do smaku i wymieszaj.
- W dużym garnku o grubszym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzej olej (tyle, co na frytki).
- Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie kuleczki. Obtaczaj je w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz.
- Smaż na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Po usmażeniu wyławiaj kulki łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl