Gulasz węgierski na bogato. Syci na długo i świetnie smakuje
Wyrazisty smak, kawałki pysznych warzyw oraz mięsa i obłędny aromat, m.in. za sprawą odrobiny zmielonych goździków sprawia, że danie to smakuje idealnie. Jest również bardzo uniwersalne, ponieważ świetnie sprawdza się zarówno jako samodzielna potrawa, ale także w towarzystwie pieczywa czy placków ziemniaczanych. Ten pyszny przepis wędruje do was prosto z bloga "Just My Delicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże cebule,
- 450 g mięsa wołowego na gulasz,
- 4 łyżki ketchupu,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 duże pomidory,
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 mała zielona papryka,
- 1 mała żółta papryka,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 liście laurowe,
- 1 kostka bulionu mięsnego,
- 2 zmielone goździki,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- ok. 100 ml wody,
- 100 ml czerwonego wina,
- mały pęczek świeżego majeranku.
Przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę podsmaż na natłuszczonej patelni na złoto. Następnie dodaj do nich mięso i duś pod przykryciem ok. 7-10 minut. Teraz dodaj pozostałe składniki (pomidory zblenduj lub pokrój w niewielką kostkę, papryki bez gniazd nasiennych pokrój w kostkę) i całość gotuj na małym lub średnim ogniu bez przykrycia przez ok. 50 minut, do czasu, aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj posiekany majeranek.
Zobacz także wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze