Gulasz węgierski na bogato. Syci na długo i świetnie smakuje
Wyrazisty smak, kawałki pysznych warzyw oraz mięsa i obłędny aromat, m.in. za sprawą odrobiny zmielonych goździków sprawia, że danie to smakuje idealnie. Jest również bardzo uniwersalne, ponieważ świetnie sprawdza się zarówno jako samodzielna potrawa, ale także w towarzystwie pieczywa czy placków ziemniaczanych. Ten pyszny przepis wędruje do was prosto z bloga "Just My Delicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże cebule,
- 450 g mięsa wołowego na gulasz,
- 4 łyżki ketchupu,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 duże pomidory,
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 mała zielona papryka,
- 1 mała żółta papryka,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 liście laurowe,
- 1 kostka bulionu mięsnego,
- 2 zmielone goździki,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- ok. 100 ml wody,
- 100 ml czerwonego wina,
- mały pęczek świeżego majeranku.
Przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę podsmaż na natłuszczonej patelni na złoto. Następnie dodaj do nich mięso i duś pod przykryciem ok. 7-10 minut. Teraz dodaj pozostałe składniki (pomidory zblenduj lub pokrój w niewielką kostkę, papryki bez gniazd nasiennych pokrój w kostkę) i całość gotuj na małym lub średnim ogniu bez przykrycia przez ok. 50 minut, do czasu, aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj posiekany majeranek.
Polecamy także przepis na cukinię faszerowaną na słodko
Zobacz także wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze