Trwa ładowanie...
ycipk-3scp8b
ycipk-3scp8b

Domowa chałka Ewy Wachowicz

Przepis

Smak dzieciństwa czyli chałka, którą zajadają się wszystkie dzieci. Najlepiej smakuje z mlekiem podawana na ciepło. Prosty przepis, który z łatwością odtworzysz w domu.

Trwa ładowanie...
ycipk-3scp8b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
Domowa chałka z makiem
Archiwum prywatne
Składniki
  • ½ kg mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • szczypta szafranu
  • żółtko do posmarowania
  • mak do posypania
Przepis

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, pokruszyć do niego drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Przykryć i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie wybić jajka, dodać ciepłe masło i szafran. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić dłonią. Przykryć i odstawić na 30-60 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy podzielić je na trzy równe części. Z każdej zrobić wałek, a następnie spleść je ze sobą jak warkocz. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypać makiem.

Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temp. do 200 st. C i piec przez 35-40 minut.

Najlepiej smakuje z masłem i mlekiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-3scp8b
Domowa chałka Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3scp8b
ycipk-3scp8b
ycipk-3scp8b
ycipk-3scp8b
ycipk-3scp8b