Domowa chałka Ewy Wachowicz
Smak dzieciństwa czyli chałka, którą zajadają się wszystkie dzieci. Najlepiej smakuje z mlekiem podawana na ciepło. Prosty przepis, który z łatwością odtworzysz w domu.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, pokruszyć do niego drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Przepis
Po tym czasie wybić jajka, dodać ciepłe masło i szafran. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić dłonią. Przykryć i odstawić na 30-60 minut.
Przepis
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy podzielić je na trzy równe części. Z każdej zrobić wałek, a następnie spleść je ze sobą jak warkocz. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypać makiem.
Przepis
Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temp. do 200 st. C i piec przez 35-40 minut.
Przepis
Najlepiej smakuje z masłem i mlekiem.