WP
WP

Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie zGotowana Paula
Podziel się

Mięciutkie, puszyste i słodkie pączki smakują nie tylko w tłusty czwartek. Warto więc przetestować kilka receptur wcześniej i wybrać te, która najbardziej nam odpowiada. Tym razem przepis pochodzi z bloga "zGotowana Paula"

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 1 paczka drożdży instant
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
Przepis

Mąkę i wszystkie suche składniki wsypać do miski. Na środku w mące zrobić zagłębienie, wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Pod koniec wyrabiana wlać roztopione masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz i zakryć szmatka. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i lekko spłaszczyć usuwając pęcherzyki powietrza. Delikatnie rozwałkować na grubość 2,5 cm. Za pomocą szklanki wycinać kółka o średnicy około 7 cm. Tak przygotowane pączki ułożyć na stolnicy i przykryć do ponownego wyrośnięcia na około 20 min. Smażyć na głębokim oleju i nadziewać jeszcze ciepłe.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP