Trwa ładowanie...
d13bb2b
d13bb2b

Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

Przepis

Mięciutkie, puszyste i słodkie pączki smakują nie tylko w tłusty czwartek. Warto więc przetestować kilka receptur wcześniej i wybrać te, która najbardziej nam odpowiada. Tym razem przepis pochodzi z bloga "zGotowana Paula"

2.8
(39 głosów)
Oceń:
d13bb2b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
zGotowana Paula
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 1 paczka drożdży instant
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
Przepis

Mąkę i wszystkie suche składniki wsypać do miski. Na środku w mące zrobić zagłębienie, wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Pod koniec wyrabiana wlać roztopione masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz i zakryć szmatka. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i lekko spłaszczyć usuwając pęcherzyki powietrza. Delikatnie rozwałkować na grubość 2,5 cm. Za pomocą szklanki wycinać kółka o średnicy około 7 cm. Tak przygotowane pączki ułożyć na stolnicy i przykryć do ponownego wyrośnięcia na około 20 min. Smażyć na głębokim oleju i nadziewać jeszcze ciepłe.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d13bb2b

Podziel się opinią

66
39
Share
d13bb2b
d13bb2b
d13bb2b
d13bb2b
d13bb2b