Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
Mięciutkie, puszyste i słodkie pączki smakują nie tylko w tłusty czwartek. Warto więc przetestować kilka receptur wcześniej i wybrać te, która najbardziej nam odpowiada. Tym razem przepis pochodzi z bloga "zGotowana Paula"
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Mąkę i wszystkie suche składniki wsypać do miski. Na środku w mące zrobić zagłębienie, wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Pod koniec wyrabiana wlać roztopione masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz i zakryć szmatka. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i lekko spłaszczyć usuwając pęcherzyki powietrza. Delikatnie rozwałkować na grubość 2,5 cm. Za pomocą szklanki wycinać kółka o średnicy około 7 cm. Tak przygotowane pączki ułożyć na stolnicy i przykryć do ponownego wyrośnięcia na około 20 min. Smażyć na głębokim oleju i nadziewać jeszcze ciepłe.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze