Trwa ładowanie...
dmdmgxf
dmdmgxf

Słonecznikowe klopsiki. Lepsze niż z Ikei

Przepis

- Minęło już wprawdzie wiele lat, odkąd przestałam jeść mięso, ale o ile pamięć mnie nie myli, te słonecznikowe kuleczki smakują właśnie tak jak tradycyjne szwedzkie klopsiki. Była to też pierwsza potrawa na rodzinnym bożonarodzeniowym i wielkanocnym stole, którą w całości udało się zastąpić wegańskim odpowiednikiem. Uwielbiam je, bo są proste do zrobienia i w święta smakują wręcz oszałamiająco dobrze z pokusą Jönsson czy gotowanymi ziemniakami i sosem! - pisze Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna i autorka książki "Zielone Boże Narodzenie".

2.3
(6 głosów)
Oceń:
dmdmgxf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Zielone Boże Narodzenie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 niecała szklanka pestek słonecznika
  • ok. ½ szklanki bułki tartej
  • 1 duża żółta cebula
  • 2 łyżki łusek babki jajowatej
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka sosu tamari
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ok. ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • olej do smażenia
Przepis

Łuski babki jajowatej wymieszaj z wodą i odstaw, żeby napęczniały (na 10 minut albo tyle, ile trzeba, by w tym czasie przygotować pestki słonecznika i cebulę). Zmiksuj słonecznik na mączkę malakserem albo mikserem. Cebulę obierz i pokrój na kawałki, razem z pozostałymi składnikami dodaj ją do miksera. Zmiksuj wszystko na zwarty farsz. Możesz również posiekać ręcznie cebulę i wymieszać ją z innymi składnikami w misce. Z farszu uformuj kulki. Rozgrzej patelnię, wlej olej i smaż klopsiki na małym lub średnim ogniu, aż ładnie się zarumienią z obu stron.

Przepis pochodzi z książki Karoline Jönsson "Zielone Boże Narodzenie"

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Słonecznikowe klopsiki. Lepsze niż z Ikei
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

2
1
Share
dmdmgxf
dmdmgxf
dmdmgxf

dmdmgxf
dmdmgxf
dmdmgxf