Trwa ładowanie...
d4j32a5

Rewolucyjny pomysł na ziemniaki. Zapiekance w tej wersji nie oprze się nikt

Przepis

Każdy już chyba wypróbował viralowy przepis na pieczoną fetę z makaronem. Ta potrawa szturmem podbiła niemal cały świat, a na fali jej popularności znana blogerka, autorka My Healthy Dish, opracowała przepis na pieczoną fetę z… ziemniakami. Jeśli lubicie połączenie kremowego smaku ziemniaków i słonej fety, koniecznie wypróbujcie.

d4j32a5
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 700 g małych ziemniaków
  • 100 g sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżego tymianku
  • przyprawy: sól, pieprz
Przepis
  • Ziemniaki należy porządnie wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
  • Gdy lekko ostygną, przełożyć je do naczynia żaroodpornego i za pomocą praski do ziemniaków delikatnie rozgnieść każdy ziemniak (tak, żeby się nieco rozpłaszczył, ale nie rozpadł na kawałki).
  • Na środku naczynia, pomiędzy ziemniakami, położyć ser feta w kawałku.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą oraz solą i pieprzem. Polać po ziemniakach i fecie.
  • Naczynie żaroodporne wstawić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na około 20 minut – ziemniaki i feta muszą być mocno zrumienione.
  • Po wyjęciu zapiekanki rozgnieść fetę widelcem i delikatnie przemieszać ją z ziemniakami. Posypać natką pietruszki i podawać jako osobne danie lub dodatek do mięs.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rewolucyjny pomysł na ziemniaki. Zapiekance w tej wersji nie oprze się nikt
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d4j32a5
d4j32a5
d4j32a5
d4j32a5
d4j32a5
Więcej tematów
d4j32a5