Rewolucyjny pomysł na ziemniaki. Zapiekance w tej wersji nie oprze się nikt
Każdy już chyba wypróbował viralowy przepis na pieczoną fetę z makaronem. Ta potrawa szturmem podbiła niemal cały świat, a na fali jej popularności znana blogerka, autorka My Healthy Dish, opracowała przepis na pieczoną fetę z… ziemniakami. Jeśli lubicie połączenie kremowego smaku ziemniaków i słonej fety, koniecznie wypróbujcie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj diety: |
- 700 g małych ziemniaków
- 100 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżego tymianku
- przyprawy: sól, pieprz
- Ziemniaki należy porządnie wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
- Gdy lekko ostygną, przełożyć je do naczynia żaroodpornego i za pomocą praski do ziemniaków delikatnie rozgnieść każdy ziemniak (tak, żeby się nieco rozpłaszczył, ale nie rozpadł na kawałki).
- Na środku naczynia, pomiędzy ziemniakami, położyć ser feta w kawałku.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą oraz solą i pieprzem. Polać po ziemniakach i fecie.
- Naczynie żaroodporne wstawić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na około 20 minut – ziemniaki i feta muszą być mocno zrumienione.
- Po wyjęciu zapiekanki rozgnieść fetę widelcem i delikatnie przemieszać ją z ziemniakami. Posypać natką pietruszki i podawać jako osobne danie lub dodatek do mięs.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze