Trwa ładowanie...
d1wyplw
d1wyplw

Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

Przepis

Krucha tarta z farszem serowo-ziołowym i mięsnymi kuleczkami sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Przepis poleca Monika, autorka bloga "Moniki Smakołyki".

2.5
(2 głosy)
Oceń:
d1wyplw
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Moniki Smakołyki
Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki tortowej,
  • 1 jajko, małe,
  • 2 żółtka,
  • 100 g zimnego masła,
  • 25 g smalcu,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • kuleczki mięsne:
  • ok. 400 g filetu z indyka,
  • 10 g przyprawy do mięsa mielonego,
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 1/3 bułki kajzerki.

Masa serowa:

  • 2 jajka duże,
  • 270 g sera sałatkowo-kanapkowego,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek pietruszki,
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Ponadto:

  • suszona chili świeżo mielona,
  • młode liście: szpinak, botwina, rukola.
Przepis

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Można dodać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto nam się nie klei, jej ilość zależy od wielkości jajka. Ciasto układamy między folię spożywczą i cienko rozwałkowujemy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min. Piekarnik nastawiamy na 220 st. C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 min. W tym czasie przygotowujemy masę i kuleczki mięsne.

Kuleczki mięsne: mięso z indyka drobno mielimy (można też użyć gotowego mielonego, ale najlepsze będzie świeżo samemu zmielone, 100 proc. chudego mięsa ). Przyprawę do mięsa mielonego, mieszamy z czosnkiem i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i całość mieszamy, pozostawiamy do przestygnięcia. Bułkę namaczamy w wodzie, delikatnie odciskamy, dodajemy mięsa, razem z przyprawami. Całość wyrabiamy ręką, lepimy malutkie kulki, wielkości orzechów włoskich. Żeby nam mięso nie przyklejało się do dłoni, można użyć niewielkiej ilości mąki.

Masa: jajka łączymy z pokrojonym na kawałki serem kanapkowym, śmietaną i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem. Dodajemy posiekanej drobno pietruszki i szczypiorku, mieszamy z masą.

Na upieczonym cieście, lekko przestudzonym (wystarczy poczekać ok. 3 min), układamy kuleczki mięsne, następnie przelewamy masę, posypujemy świeżo zmieloną chili. Pieczemy ok. 15-20 min w 175 st. C. Tarta idealnie będzie smakować z świeżymi liśćmi np. szpinaku, botwiny i rukoli.

d1wyplw
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d1wyplw
d1wyplw
d1wyplw
d1wyplw
d1wyplw