Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
Krucha tarta z farszem serowo-ziołowym i mięsnymi kuleczkami sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Przepis poleca Monika, autorka bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 300 g mąki tortowej,
- 1 jajko, małe,
- 2 żółtka,
- 100 g zimnego masła,
- 25 g smalcu,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- kuleczki mięsne:
- ok. 400 g filetu z indyka,
- 10 g przyprawy do mięsa mielonego,
- 1 płaska łyżka czosnku granulowanego,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- 1/3 bułki kajzerki.
Masa serowa:
- 2 jajka duże,
- 270 g sera sałatkowo-kanapkowego,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek pietruszki,
- 150 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Ponadto:
- suszona chili świeżo mielona,
- młode liście: szpinak, botwina, rukola.
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Można dodać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto nam się nie klei, jej ilość zależy od wielkości jajka. Ciasto układamy między folię spożywczą i cienko rozwałkowujemy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min. Piekarnik nastawiamy na 220 st. C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 min. W tym czasie przygotowujemy masę i kuleczki mięsne.
Kuleczki mięsne: mięso z indyka drobno mielimy (można też użyć gotowego mielonego, ale najlepsze będzie świeżo samemu zmielone, 100 proc. chudego mięsa ). Przyprawę do mięsa mielonego, mieszamy z czosnkiem i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i całość mieszamy, pozostawiamy do przestygnięcia. Bułkę namaczamy w wodzie, delikatnie odciskamy, dodajemy mięsa, razem z przyprawami. Całość wyrabiamy ręką, lepimy malutkie kulki, wielkości orzechów włoskich. Żeby nam mięso nie przyklejało się do dłoni, można użyć niewielkiej ilości mąki.
Masa: jajka łączymy z pokrojonym na kawałki serem kanapkowym, śmietaną i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem. Dodajemy posiekanej drobno pietruszki i szczypiorku, mieszamy z masą.
Na upieczonym cieście, lekko przestudzonym (wystarczy poczekać ok. 3 min), układamy kuleczki mięsne, następnie przelewamy masę, posypujemy świeżo zmieloną chili. Pieczemy ok. 15-20 min w 175 st. C. Tarta idealnie będzie smakować z świeżymi liśćmi np. szpinaku, botwiny i rukoli.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze