Pasztet z fasoli. Wegetariańska propozycja nie tylko na święta
Pasztet z fasoli to intrygujący pomysł na smarowidło do chleba, które z powodzeniem może zastąpić tradycyjny pasztet. Jest kremowy i lekko słodki dzięki dodatkowi cebuli i jabłka oraz bardzo sycący za sprawą fasoli. Pasztet z fasoli niejednego fana pasztetów z mięsa zaskoczy swym smakiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 400 g drobnej fasoli
- 3 duże cebule
- 2 duże jabłka (powinny być soczyste i lekko kwaskowate)
- 1/3 średniej wielkości selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 50 g ugotowanej do miękkości kaszy jaglanej
- 200 ml oleju
- przyprawy: 1 łyżka majeranku, sól, pieprz, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 100 g ziaren słonecznika i pestek dyni (może być także siemię lniane)
- Fasolę namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia odlać wodę, przepłukać fasolę i ugotować w świeżej wodzie wraz z selerem, pod koniec gotowania dodając sól.
- Fasola powinna być lekko rozgotowana – wtedy można ją odlać i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- W międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na dużej ilości oleju.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka ze skórką.
- Dusić wszystko razem, aż składniki będą miękkie. Zdjąć patelnię z palnika i do gorącej cebuli z jabłkiem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Fasolę zmielić ręcznym blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Do zmielonej fasoli dodać pieprz, musztardę, majeranek, pieprz ziołowy i kminek.
- Dodać cebulę z jabłkami i rozgotowaną kaszę jaglaną.
- Dokładnie wyrobić masę, a na koniec skosztować – na tym etapie masa powinna być mocno słona i dobrze doprawiona. Po upieczeniu smak ten nieco złagodnieje.
- Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub olejem i obsypanej połową ziaren.
- Wyrównać powierzchnię pasztetu i wyłożyć resztę ziaren oraz pestek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 40 minut.
- Po upływie 20 minut keksówkę nakryć folią aluminiową, żeby pasztet zanadto się nie spiekł z wierzchu.
- Po wyjęciu pasztetu z piekarnika ostudzić go i wyjąć delikatnie z formy.
- Pasztet z fasoli najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce co najmniej przez kilka godzin (lub przez całą noc).
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze