Trwa ładowanie...
d348he0
d348he0

Pasztet z fasoli. Wegetariańska propozycja nie tylko na święta

Przepis

Pasztet z fasoli to intrygujący pomysł na smarowidło do chleba, które z powodzeniem może zastąpić tradycyjny pasztet. Jest kremowy i lekko słodki dzięki dodatkowi cebuli i jabłka oraz bardzo sycący za sprawą fasoli. Pasztet z fasoli niejednego fana pasztetów z mięsa zaskoczy swym smakiem.

3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj diety:
Okazja:
Pasztet z fasoli
123RF
Składniki
  • 400 g drobnej fasoli
  • 3 duże cebule
  • 2 duże jabłka (powinny być soczyste i lekko kwaskowate)
  • 1/3 średniej wielkości selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 50 g ugotowanej do miękkości kaszy jaglanej
  • 200 ml oleju
  • przyprawy: 1 łyżka majeranku, sól, pieprz, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 100 g ziaren słonecznika i pestek dyni (może być także siemię lniane)
Przepis
  • Fasolę namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia odlać wodę, przepłukać fasolę i ugotować w świeżej wodzie wraz z selerem, pod koniec gotowania dodając sól.
  • Fasola powinna być lekko rozgotowana – wtedy można ją odlać i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  • W międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na dużej ilości oleju.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka ze skórką.
  • Dusić wszystko razem, aż składniki będą miękkie. Zdjąć patelnię z palnika i do gorącej cebuli z jabłkiem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Fasolę zmielić ręcznym blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Do zmielonej fasoli dodać pieprz, musztardę, majeranek, pieprz ziołowy i kminek.
  • Dodać cebulę z jabłkami i rozgotowaną kaszę jaglaną.
  • Dokładnie wyrobić masę, a na koniec skosztować – na tym etapie masa powinna być mocno słona i dobrze doprawiona. Po upieczeniu smak ten nieco złagodnieje.
  • Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub olejem i obsypanej połową ziaren.
  • Wyrównać powierzchnię pasztetu i wyłożyć resztę ziaren oraz pestek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 40 minut.
  • Po upływie 20 minut keksówkę nakryć folią aluminiową, żeby pasztet zanadto się nie spiekł z wierzchu.
  • Po wyjęciu pasztetu z piekarnika ostudzić go i wyjąć delikatnie z formy.
  • Pasztet z fasoli najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce co najmniej przez kilka godzin (lub przez całą noc).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Pasztet z fasoli. Wegetariańska propozycja nie tylko na święta
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d348he0

Podziel się opinią

3
Share
d348he0
d348he0
d348he0
d348he0
Więcej tematów
d348he0