Makaronowe muszle z pastą z czerwonej fasoli
Pani Magdalena podzieliła się z nami przepisem na zapiekane muszle makaronowe. "Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki suszonym pomidorom nadzienie stało się aromatyczne i zyskało wyrazistego smaku. Dodatkowo czosnek, natka pietruszki oraz ziarna słonecznika nadały charakteru" - pisze autorka przepisu która prowadzi także bloga "Kuchnia MagdaLeny".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- 250 g fasoli czerwonej kidney
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- garść ziaren słonecznika
- 1-2 łyżki oliwy
- 100 g tartej mozzarelli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
- ok. 100 g makaronowych muszli
Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Po tym czasie fasolę gotujemy w wodzie, której się moczyła przez około 30 min., aż będzie miękka. Odcedzamy. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Połowę pomidorów odkładamy, a pozostałe dodajemy do ugotowanej fasoli. Dodajemy jeszcze oliwy oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i blendujemy na gładką masę. Wrzucamy do pasty odłożone suszone pomidory oraz ziarna słonecznika i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką ostrą, bazylią, solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany makaron nadziewamy gotową pastą z fasoli i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-13 min. Podajemy z sałatą ze świeżych warzyw.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze