Makaronowe muszle z pastą z czerwonej fasoli

Pani Magdalena podzieliła się z nami przepisem na zapiekane muszle makaronowe. "Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki suszonym pomidorom nadzienie stało się aromatyczne i zyskało wyrazistego smaku. Dodatkowo czosnek, natka pietruszki oraz ziarna słonecznika nadały charakteru" - pisze autorka przepisu która prowadzi także bloga "Kuchnia MagdaLeny".

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g fasoli czerwonej kidney
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść ziaren słonecznika
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • ok. 100 g makaronowych muszli

Przepis

Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Po tym czasie fasolę gotujemy w wodzie, której się moczyła przez około 30 min., aż będzie miękka. Odcedzamy. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Połowę pomidorów odkładamy, a pozostałe dodajemy do ugotowanej fasoli. Dodajemy jeszcze oliwy oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i blendujemy na gładką masę. Wrzucamy do pasty odłożone suszone pomidory oraz ziarna słonecznika i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką ostrą, bazylią, solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany makaron nadziewamy gotową pastą z fasoli i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-13 min. Podajemy z sałatą ze świeżych warzyw.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść