Fasola – odmiany, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przepisy

Fasola to roślina z rodziny bobowatych, która swoją popularność zdobyła w epoce odkryć geograficznych. Do dziś jej odmiany uprawiane są w różnych rejonach świata, stanowiąc składnik lokalnych kuchni. Fasola to cenne źródło białka i witamin z grupy B, dlatego warto ją wpisać w swój jadłospis.

Istnieje ponad 400 odmian fasoli
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Fasola – odmiany

Obecnie wyróżnia się ponad 400 różnych odmian fasoli. Nie wszystkie są jednak powszechnie znane. Najpopularniejsze z nich to:

  • fasola biała (np. jaś);
  • fasola czerwona;
  • fasola zielona;
  • fasola pinto (czyli beżowa cętkowana);
  • fasola szparagowa;
  • fasola nerkowa;
  • fasola czarna;
  • fasola mung;
  • fasola azuki. Dwie ostatnie to azjatyckie odmiany fasoli, czarna natomiast spożywana jest głównie w Ameryce Łacińskiej. W Polsce najczęściej spotykanymi gatunkami są: fasola biała i szparagowa oraz czerwona, sprzedawana głównie w puszkach.

Fasola – wartości odżywcze

Fasola jest trzecim, po soi i grochu, źródłem białka (22%), daleko wyprzedzając pod tym względem mięso. Poza tym wszystkie jej odmiany są źródłem witamin B1, B2, B3, B6 i B12, fosforu, potasu, wapnia i błonnika. Świeżo łuskane nasiona fasoli zawierają także dużą ilość witamin A i E. Ponadto, wśród wartości odżywczych fasoli znajdziemy skrobię i antyoksydanty, ale w jej składzie nie ma sodu.
Biała fasola to także cenne źródło witaminy D i K oraz magnezu, zaś fasola szparagowa dostarczy naszemu organizmowi dodatkowo wiele bioskładników takich jak żelazo, cynk i miedź.
Warto również wspomnieć, że różne gatunki fasoli odznaczają się zróżnicowanymi wartościami energetycznymi.

Fasola – właściwości

W kwestii właściwości należy zrobić podział na fasole różnych gatunków.
Jednak tym co cechuje wszystkie odmiany jest pozytywny wpływ na koncentrację, poprawę pamięci oraz stany depresyjne. Poza tym, spożywanie sprzyja walce z cholesterolem oraz z chorobami nowotworowymi.
Biała fasola wyróżnia się najniższym wskaźnikiem tłuszczu. Ma pozytywny wpływ na pracę wątroby i serca, a także kondycję sery. Poza tym, fasola biała jest świetnym rozwiązaniem na zakwaszenie organizmu, ponieważ wykazuje cechy alkalizujące.
Fasola czerwona najbogatsza ze wszystkich w witaminę B1 ma działanie antystresowe i wspomagające pracę mózgu. Ponadto, wyróżnia się wysoką dawką cynku niwelując tym samym ryzyko wystąpienia u mężczyzn raka prostaty.
Czarna fasola pomoże tym, którzy cierpią na bóle kręgosłupa. Optymalizuje pracę nerek i narządów rozrodczych. Czarna fasola działa także kojąco w przypadku zapalenia krtani.
Fasola mung, jedna z najbardziej wartościowych odżywczo odmian, ma właściwości detoksykacyjne oraz pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Poza tym świetnie sprawdza się w leczeniu zatruć, obrzęków nóg, nadciśnienia, wrzodów i udarów słonecznych.
Kolejna azjatycka odmiana fasoli, fasola azuki (lub adzuka), reguluje poziom wody w organizmie. Działa korzystnie na pracę nerek i świetnie sprawdza się jako element diety podczas świnki.
Fasola szparagowa, niskokaloryczna i lekkostrawna, pomaga w utracie wagi i reguluje poziom cukru.
Warto nadmienić, że nie zaleca się spożywania dużych ilości fasoli kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom z dolegliwościami układu pokarmowego, ponieważ może wywoływać wzdęcia i zaparcia.

Fasola – zastosowanie

Fasola znalazła zastosowanie przede wszystkim w świecie kulinarnym. Jest nieodzownym elementem kuchni meksykańskiej, brazylijskiej czy zachodnioeuropejskiej.
Fasola jest ciężkostrawna. Najczęściej spożywana jest po namoczeniu, a następnie ugotowaniu, aby uniknąć jej zalegania w żołądku. W tym przypadku warto także dodać do dań fasolowych ułatwiające trawienie zioła, na przykład kminek, koper czy tymianek.
Fasola dobrze komponuje się z pomidorami, marchewką, pieczarkami, burakami i szczypiorkiem oraz z mięsami: drobiem i wieprzowiną.
Najbardziej znanymi potrawami zawierającymi fasolę są: meksykańskie burrito (zawierające fasolę czerwoną), brazylijska feijoada (z fasolą czarną) czy chociażby znana w Polsce fasolka po bretońsku albo zupa fasolowa.
W kwestii lecznictwa, fasola nadaje się do wyrabiania past i maści, które leczą czyraki, a także łagodzą inne dolegliwości skórne.

Przepisy

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę