Trwa ładowanie...
d1yvk73

Fasola

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Można ją ugotować samemu, ale można ją też kupić gotową. Odmian fasoli jest na tyle dużo, że każdy z pewnością znajdzie swoją ulubioną, która podpasuje jego gustom smakowym. Jednakże należy uważać, ponieważ nie jest warzywo lekkostrawne i czasem wywołuje problemy żołądkowe.

Od tysiącleci uprawiano ją w Ameryce Środkowej i Południowej. Do Europy przybyła dopiero w XVI w. i początkowo uprawianą ją głównie jako roślinę ozdobną, a dopiero z czasem doceniono jej właściwości kulinarne.

Fasola występuje w kilku odmianach. Najpopularniejsza jest zdecydowanie fasolka szparagowa, ale powodzeniem cieszą się również fasola złota (mung), czerwona fasola azuki, czy fasola mungo o ciemnym kolorze.

Należy jednak pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie jeść surowej fasoli. Zawiera ona bowiem fazynę, czyli białko, którego spożycie może powodować wymioty i biegunkę, a w ekstremalnym przypadku nawet śmierć. Fazyna ulega rozkładowi dopiero po podgrzaniu do temperatury 90 st. Celsjusza.

Fasola wywołuje również inne problemy żołądkowe, a mianowicie gazy i wzdęcia. Można zminimalizować ten problem poprzez jej wielogodzinne moczenie w przegotowanej wodzie. Wodę należy kilkukrotnie zmieniać, a dopiero potem ugotować fasolę. Samo moczenie przyspiesza proces gotowania, ale zmiana wody usuwa z warzywa oprócz substancji powodujących wzdęcia, także cenne witaminy i składniki mineralne. Jeśli więc nie obawiamy się gazów i chcemy zachować wszystkie właściwości odżywcze fasoli, powinniśmy ją gotować w tej samej wodzie, w której moczyła się przez ok. 12 godzin.

W sklepach można też dostać różne rodzaje fasoli w puszkach. Należy jednak podchodzić do nich ostrożnie, ponieważ według wielu badaczy bisfenol, którym pokrywane jest wnętrze puszek, może zwiększać ryzyko otyłości, a także chorób serca i cukrzycy typu 2. Jeśli więc chcemy sięgnąć po gotową fasolę, lepiej wziąć tę w szklanym słoiku.
Fasola jest obfitym źródłem witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B1, która działa antydepresyjnie, a także poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia. W fasoli znajduje się też procentowo więcej białka (22 proc.) niż w mięsie (12-13 proc.). Należy jednak pamiętać, że białko roślinne jest mniej wartościowe niż zwierzęce, ponieważ zawiera w sobie mniej niezbędnych dla naszego organizmu aminokwasów.

Przepisy

d1yvk73
d1yvk73
d1yvk73
d1yvk73
d1yvk73
d1yvk73
Więcej tematów
d1yvk73

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj