Trwa ładowanie...
d3x4gs1
d3x4gs1

Bajaderka z fasoli adzuki

Przepis

Słodycze bez cukru to popularne przekąski nie tylko wśród osób na diecie. To skarbnica wartościowych ziaren i strączków, które dostarczają szereg witamin oraz mikroelementów. Wykorzystując fasolę, daktyle i popularne nasiona, możemy zrobić np. zdrową wersje bajaderki.

3.6
(7 głosów)
Oceń:
d3x4gs1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Bajaderka z fasoli adzuki
www.szczesliwibezcukru.pl
Bajaderka z fasoli adzuki
Składniki
  • 1 szklanka suchej fasoli adzuki (azuki),
  • ok. 20 suszonych daktyli,
  • 2 szklanki roślinnego mleka (np. ryżowego),
  • 3 kopiaste łyżeczki kakao,
  • szczypta wanilii,
  • 2 szklanki łuskanego słonecznika,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych),
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego (niemielonego),
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Przepis

Fasolę adzuki należy ugotować do miękkości, a następnie ostudzić. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez minimum godzinę. Następnie odlać wodę i miksować daktyle z mlekiem roślinnym, kakao oraz wanilią. Dodać ostudzoną fasolę i zmiksować wszystko na jak najbardziej gładką masę.

Słonecznik, wiórki, siemię lniane i sól zmielić ‚na grubo’ (np. w młynku) i dokładnie wymieszać. Połączyć je z powstałym kremem i znowu wymieszać. Z takiej masy tworzyć kule o wielkości takiej, jak zawartość naszej dłoni. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut (opcja góra – dół, w temperaturze 180 stopni).
Zobacz także: tarta cytrynowa

Bajaderka z fasoli adzuki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
3
Share
d3x4gs1
d3x4gs1
d3x4gs1

d3x4gs1
d3x4gs1
d3x4gs1