Bajaderka z fasoli adzuki

Słodycze bez cukru to popularne przekąski nie tylko wśród osób na diecie. To skarbnica wartościowych ziaren i strączków, które dostarczają szereg witamin oraz mikroelementów. Wykorzystując fasolę, daktyle i popularne nasiona, możemy zrobić np. zdrową wersje bajaderki.

Bajaderka z fasoli adzukiBajaderka z fasoli adzuki
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 1 szklanka suchej fasoli adzuki (azuki),
  • ok. 20 suszonych daktyli,
  • 2 szklanki roślinnego mleka (np. ryżowego),
  • 3 kopiaste łyżeczki kakao,
  • szczypta wanilii,
  • 2 szklanki łuskanego słonecznika,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych),
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego (niemielonego),
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej

Przepis

Fasolę adzuki należy ugotować do miękkości, a następnie ostudzić. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez minimum godzinę. Następnie odlać wodę i miksować daktyle z mlekiem roślinnym, kakao oraz wanilią. Dodać ostudzoną fasolę i zmiksować wszystko na jak najbardziej gładką masę.

Przepis

Słonecznik, wiórki, siemię lniane i sól zmielić ‚na grubo’ (np. w młynku) i dokładnie wymieszać. Połączyć je z powstałym kremem i znowu wymieszać. Z takiej masy tworzyć kule o wielkości takiej, jak zawartość naszej dłoni. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut (opcja góra – dół, w temperaturze 180 stopni).
Zobacz także: tarta cytrynowa

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru