Pasta z fasoli z pieczonym czosnkiem
Fasolowa pasta z pieczonym czosnkiem sprawdzi się jako doskonały dodatek do kanapek. Do tego świeże warzywa i wartościowe śniadanie gotowe. Przepis z bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- puszka białej fasoli
- pół główki pieczonego czosnku
- sól, pieprz
- łyżka sezamu
- łyżka siemienia lnianego
Główkę czosnku w łupinie należy przekroić na pół. Każdą połówkę smarujemy odrobiną oleju i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Następnie wyciągamy z folii i odstawiamy, aby przestygł. Czosnek wyciskamy z łupinek.
Sezam i siemię lniane prażymy na suchej patelni. Do miski przekładamy odsączoną i przepłukaną pod wodą fasolę. Dodajemy pieczony czosnek i miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy sól, pieprz, sezam i siemię lniane. Mieszamy wszystko łyżką. Pastę przechowujemy w lodówce. Pastę wykorzystujemy jako dodatek na kanapki, do naleśników, tortilli czy jako dip.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze