Zupa fasolowo-cebulowa. Zastąpi dwudaniowy obiad
Zupa, który zastąpi cąły obiad? Żadne problem. Mamy dla was świetny przepis. "Zupka fasolowo-cebulowa jest pyszna, syta i rozgrzewająca. Dodanie cebuli to był świetny pomysł, jej smak idealnie się wkomponował w fasolową wariację z warzywami i szynką. Polecam, spróbujcie takiego połączenia" - zachęca autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 100 g białej fasoli
- 2 cebule
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 150 g szynki
- 6 ziemniaków
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml mleka
- łyżka masła
- natka pietruszki
Fasolę musimy namoczyć w wodzie i zostawić ją na całą noc a następnie wypłukać i ugotować do miękkości. Możecie także użyć fasoli z puszki jak chcecie. Marchewkę, seler, pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, szynkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Por drobno kroimy. Cebulę kroimy w piórka.
Do garnka wkładamy łyżkę masła, dodajemy cebulę i por. Chwilkę przesmażamy i zalewamy wodą - 2 litry lub bulionem. Zagotowujemy. Następnie dodajemy starte warzywa, gotujemy 10 minut, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Jak zupa jest zbyt gęsta dolewamy jeszcze wody lub bulionu.
Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę i szynkę, którą wcześniej podsmażamy na patelni. Zabielamy mlekiem i przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Możecie także zabielić śmietaną lub jogurtem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze