Trwa ładowanie...
d1ihzz5
d1ihzz5

Zupa fasolowo-cebulowa. Zastąpi dwudaniowy obiad

Przepis

Zupa, który zastąpi cąły obiad? Żadne problem. Mamy dla was świetny przepis. "Zupka fasolowo-cebulowa jest pyszna, syta i rozgrzewająca. Dodanie cebuli to był świetny pomysł, jej smak idealnie się wkomponował w fasolową wariację z warzywami i szynką. Polecam, spróbujcie takiego połączenia" - zachęca autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 100 g białej fasoli
  • 2 cebule
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 150 g szynki
  • 6 ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml mleka
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
Przepis

Fasolę musimy namoczyć w wodzie i zostawić ją na całą noc a następnie wypłukać i ugotować do miękkości. Możecie także użyć fasoli z puszki jak chcecie. Marchewkę, seler, pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, szynkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Por drobno kroimy. Cebulę kroimy w piórka.

Do garnka wkładamy łyżkę masła, dodajemy cebulę i por. Chwilkę przesmażamy i zalewamy wodą - 2 litry lub bulionem. Zagotowujemy. Następnie dodajemy starte warzywa, gotujemy 10 minut, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Jak zupa jest zbyt gęsta dolewamy jeszcze wody lub bulionu.

Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę i szynkę, którą wcześniej podsmażamy na patelni. Zabielamy mlekiem i przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Możecie także zabielić śmietaną lub jogurtem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Zupa fasolowo-cebulowa. Zastąpi dwudaniowy obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d1ihzz5
d1ihzz5
d1ihzz5
d1ihzz5
Więcej tematów
d1ihzz5