Czosnek - jak jeść? 5 pomysłów na dania z czosnkiem

Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw. Jako środek leczniczy od kilku tysięcy lat, a w kuchni wykorzystywany jest na dziesiątki sposobów. Właściwości leczniczych tego kulinarnego skarbu, nie można przecenić. Przede wszystkich czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, manganu, selenu, wapnia, fosforu, miedzi, potasu, żelaza, cynku, magnezu.

CzosnekCzosnek w roli głównej
Źródło zdjęć: © 123RF

Charakterystyczny zapach czosnku to efekt działania organicznych związków siarki, z których kluczową rolę odgrywa allicyna. Czosnek najczęściej wykorzystywany jest w charakterze przyprawy, dodatku aromatyzującego potrawy. Możemy jednak przygotować dania, w których czosnek odgrywa rolę główną. Oto pięć pomysłów na czosnkowe specjały.

Puree z czosnku

Upieczony i zmiażdżony czosnek ma łagodny smak, pięknie pachnie i może być dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych, szczególnie do pieczonych ryb i mięs. Potrzebujemy: dwie duże główki czosnku, pół szklanki mleka, łyżkę masła, sól i pieprz. Czosnek dzielimy na ząbki, ale nie obieramy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy 10 minut. Upieczony czosnek wyciskamy z łupin i wrzucamy do garnka. Wlewamy mleko, dodajemy masło i gotujemy mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Warto jeść codziennie

Zupa czosnkowa

Czosnek jako główny składnik zupy? Wydaje się to dziwne, ale smak takiej potrawy jest naprawdę niesamowity. Do przygotowania naszej zupy potrzebujemy: główkę czosnku, trzy duże cebule, trzy pomidory, kilka kromek chleba, oliwę, sól i pieprz. Cebulę, pomidory i czosnek kroimy na plasterki. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba robimy grzanki i podajemy je do zupy.

Pasta z czosnku

Kanapka z pastą czosnkową to nie tylko proste, ale i zdrowe danie. Składnikami takiej pasty są: główka czosnku, jajko, pół kostki twarogu, kilka łyżek jogurtu, cytryna , oliwa z oliwek, sól i pieprz. Jajko gotujemy na twardo, czosnek siekamy drobno. Dodajemy je do twarogu, dodajemy jogurt i oliwę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zgniatamy widelcem. Podajemy od razu.

Czosnek
© 123RF

Czosnek marynowany

Marynowanie czosnku pozwoli nam na zachowanie jego smaku i aromatu, a z drugiej strony lekko złagodzi jego ostrość. Słoiczek z czosnkiem powinien znaleźć miejsce w każdej lodówce. Składniki: kilka główek czosnku, szklanka octu, szklanka wody, dwie łyżeczki cukru, dwie łyżeczki soli, ziele angielskie, goździki, liść laurowy.

Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz czosnku i gotujemy pół godziny. Marynatę studzimy. Czosnek obieramy delikatnie, wkładamy do małych słoiczków, zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce. Po tygodniu czosnek jest już gotowy do jedzenia.

Sos czosnkowy

Jednym z najbardziej popularnych sposobów wykorzystania czosnku jest zrobienie z niego sosu, świetnie pasującego do wędlin czy jajek. Przepis jest dziecinnie prosty. Potrzebujemy: pół szklanki majonezu, pół szklanki jogurtu greckiego, łyżeczka koperku, pół łyżeczki pieprzu, trzy ząbki czosnku, sól. Czosnek obieramy, kroimy drobno i rozcieramy nożem ze szczyptą soli. Do miski wkładamy majonez, dodajemy jogurt, posiekany koperek, czosnek i doprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy, sos przekładamy do słoiczka. Może stać w lodówce dwa tygodnie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje