Smalec z fasoli. Smakowite smarowidło do chleba
Chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem, choć przepyszny, jest również bardzo kaloryczny. Na szczęście smalec można z powodzeniem zastąpić... fasolą. Pasta z białej fasoli z cebulką i majerankiem smakuje niemal jak prawdziwy smalec. Przepis z bloga "Kulinarna Maniusia".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g białej fasoli
- 150 g cebuli
- 150 g jabłka
- 2 łyżeczki majeranku
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Przepis
Fasolę wkładamy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy na całą noc. Następnie płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Możecie użyć także fasoli z puszki.
Przepis
Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelni z dodatkiem oleju. Na koniec ją lekko podsmażamy. W między czasie dodajemy starte na tarce - duże oczka - jabłko. Razem dusimy. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Fasolę miksujemy blenderem, dodajemy cebulę z jabłkiem i mieszamy. Przyprawiamy jeszcze do smaku.