Trwa ładowanie...
d3edq5p
d3edq5p

Smalec z fasoli. Smakowite smarowidło do chleba

Przepis

Chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem, choć przepyszny, jest również bardzo kaloryczny. Na szczęście smalec można z powodzeniem zastąpić... fasolą. Pasta z białej fasoli z cebulką i majerankiem smakuje niemal jak prawdziwy smalec. Przepis z bloga "Kulinarna Maniusia".

1.8
(6 głosów)
Oceń:
d3edq5p
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Smalec z fasoli. Smakowite smarowidło do chleba
Kulinarna Maniusia
Składniki
Przepis

Fasolę wkładamy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy na całą noc. Następnie płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Możecie użyć także fasoli z puszki.

Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelni z dodatkiem oleju. Na koniec ją lekko podsmażamy. W między czasie dodajemy starte na tarce - duże oczka - jabłko. Razem dusimy. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Fasolę miksujemy blenderem, dodajemy cebulę z jabłkiem i mieszamy. Przyprawiamy jeszcze do smaku.

d3edq5p
Smalec z fasoli. Smakowite smarowidło do chleba
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
15
Share
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p