Trwa ładowanie...
dc1gehp
dc1gehp
x-news/Uwaga TVN

Żurek jak u prababci. Receptura z 1910 roku

Przepis

Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyraźny w smaku. Najczęściej w żurku znajdziemy jajko ugotowane na twardo, ziemniaczki i oczywiście białą kiełbaskę pokrojoną w plasterki. Jeden z pierwszych przepisów polecała Maria Ochorowicz-Monatowa, pisząc: "Jest to bardzo zdrowa i posilna zupa, stanowi podstawę pożywienia naszego ludu wiejskiego". Recepturę przetestowała autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

3.1
(34 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Żurek jak u prababci. Receptura z 1910 roku
www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • do podania: jajko ugotowane na twardo
  • Pieprz, sól, majeranek
  • 4 sztuki surowej białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny – 1 korzeń pietruszki, ćwiartka selera, 1 por, 2 marchewki, gałązka pietruszki
  • 2 l wody
  • 500 ml żuru
Przepis

Nastawiamy wywar warzywny: włoszczyznę, opaloną na palniku cebulę (możemy też ją podpiec w piekarniku przez ok. 15 minut, przy 200 stopniach), liście laurowe, ziele angielskie, gotujemy przez 1,5 godziny na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki i surową białą kiełbasę (w całości). Gotujemy przez kolejne 40 minut.

Wstrząsamy dobrze żur i wlewamy go do gotującej się zupy. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Doprawiamy żur pieprzem, solą i majerankiem. Kiełbaskę wyjmujemy, kroimy w plasterki i ponownie wrzucamy do garnka. Przed podaniem do żurku dodajemy ugotowane na twardo jajko.

Zobacz także: ucierane ciasto z jabłkami wg przepisu z 1910 roku

Polecamy wideo: przepis na zupę piwną

Żurek jak u prababci. Receptura z 1910 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

42
19
Share
dc1gehp
dc1gehp
dc1gehp
dc1gehp
Więcej tematów
dc1gehp