Trwa ładowanie...
d17qsrx
oprac. Katarzyna Gileta

Sałatka Wardolf. Przepis na nowojorski klasyk

Przepis

Sałatka Waldorf pochodzi z Nowego Jorku. Po raz pierwszy przygotowano ją pod koniec XIX wieku w Hotelu Waldorf. Podstawowe składniki to seler naciowy, rodzynki, jabłka i orzechy. Jednak do sałatki można dodać także kurczaka, winogrona i ulubioną sałatę.

d17qsrx
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Dressing:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
Przepis
  • Seler naciowy pozbawiać włókien i pokroić w plasterki. Jabłko ze skórką pokroić w grubą kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka chwil, orzechy włoskie rozgnieść. Wszystkie składniki połączyć w salaterce.
  • Przygotować dressing: dokładnie połączyć majonez, cukier i sok z cytryny. Delikatnie posolić i popieprzyć do smaku. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 15 minut.

Przepis pochodzi z książki Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Sałatka Wardolf. Przepis na nowojorski klasyk
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d17qsrx

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17qsrx
d17qsrx
d17qsrx
d17qsrx
Więcej tematów
d17qsrx