WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Sałatka Wardolf. Przepis na nowojorski klasyk

Sałatka Waldorf pochodzi z Nowego Jorku. Po raz pierwszy przygotowano ją pod koniec XIX wieku w Hotelu Waldorf. Podstawowe składniki to seler naciowy, rodzynki, jabłka i orzechy. Jednak do sałatki można dodać także kurczaka, winogrona i ulubioną sałatę.

Sałatka Wardolf. Przepis na nowojorski klasykSałatka Wardolf. Przepis na nowojorski klasyk
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Dressing:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Przepis

  • Seler naciowy pozbawiać włókien i pokroić w plasterki. Jabłko ze skórką pokroić w grubą kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka chwil, orzechy włoskie rozgnieść. Wszystkie składniki połączyć w salaterce.
  • Przygotować dressing: dokładnie połączyć majonez, cukier i sok z cytryny. Delikatnie posolić i popieprzyć do smaku. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości