Sałatka Wardolf. Przepis na nowojorski klasyk
Sałatka Waldorf pochodzi z Nowego Jorku. Po raz pierwszy przygotowano ją pod koniec XIX wieku w Hotelu Waldorf. Podstawowe składniki to seler naciowy, rodzynki, jabłka i orzechy. Jednak do sałatki można dodać także kurczaka, winogrona i ulubioną sałatę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
- 5 łodyg selera naciowego
- 1 jabłko
- 40 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
Dressing:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka cukru
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- Seler naciowy pozbawiać włókien i pokroić w plasterki. Jabłko ze skórką pokroić w grubą kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka chwil, orzechy włoskie rozgnieść. Wszystkie składniki połączyć w salaterce.
- Przygotować dressing: dokładnie połączyć majonez, cukier i sok z cytryny. Delikatnie posolić i popieprzyć do smaku. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 15 minut.
Przepis pochodzi z książki Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze