Żur wigilijny
Żur to zupa, która bardziej kojarzy się z Wielkanocą niż wigilijną wieczerzą, jednak w niektórych regionach Polski na stole pojawia się właśnie postny żur z grzybami. Zupę podaje się z gotowanymi ziemniakami i śmietaną.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- kilka suszonych prawdziwków
- sól
- czosnek
- 3/4 litra żuru.
Przepis
- Przygotować wywar z pietruszki, selera, grzybów, a kiedy warzywa będą miękkie, przecedzić przez sitko, dodać zakwas i czosnek.
- Podawać z ziemniakami z wody ze śmietaną.
- Jest to znana tradycyjna potrawa, serwowana na kolację
- wigilijną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl