Trwa ładowanie...
d476dkw

Żur wigilijny

Przepis

Żur to zupa, która bardziej kojarzy się z Wielkanocą niż wigilijną wieczerzą, jednak w niektórych regionach Polski na stole pojawia się właśnie postny żur z grzybami. Zupę podaje się z gotowanymi ziemniakami i śmietaną.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • kilka suszonych prawdziwków
  • sól
  • czosnek
  • 3/4 litra żuru.
Przepis
  • Przygotować wywar z pietruszki, selera, grzybów, a kiedy warzywa będą miękkie, przecedzić przez sitko, dodać zakwas i czosnek.
  • Podawać z ziemniakami z wody ze śmietaną.
  • Jest to znana tradycyjna potrawa, serwowana na kolację
  • wigilijną.

Przepis dodał użytkownik pati11185

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Żur wigilijny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d476dkw

Podziel się opinią

Share
d476dkw
d476dkw
d476dkw
d476dkw
Więcej tematów
d476dkw