Żur wigilijny
Żur to zupa, która bardziej kojarzy się z Wielkanocą niż wigilijną wieczerzą, jednak w niektórych regionach Polski na stole pojawia się właśnie postny żur z grzybami. Zupę podaje się z gotowanymi ziemniakami i śmietaną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- kilka suszonych prawdziwków
- sól
- czosnek
- 3/4 litra żuru.
- Przygotować wywar z pietruszki, selera, grzybów, a kiedy warzywa będą miękkie, przecedzić przez sitko, dodać zakwas i czosnek.
- Podawać z ziemniakami z wody ze śmietaną.
- Jest to znana tradycyjna potrawa, serwowana na kolację
- wigilijną.
Przepis dodał użytkownik pati11185
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze