Żurek. Barszcz biały

Żurek i barszcz biały to potrawy, które najczęściej lądują na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Podawane ze świeżym chrzanem, kiełbasą i jajkiem stanowi świetną podstawę świątecznego śniadania. Sprawdzi się także na co dzień. Zobacz, jak go przyrządzić.

Tradycyjny żurek i barszcz białyTradycyjny żurek i barszcz biały

Składniki

  • żur zakwas w butelce 2 sztuki
  • udko z kurczaka 1 sztuka
  • kiełbasa (najlepiej wędzona) 1 laska
  • grzyby suszone 1 garść
  • marchew 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • cebulka 1 sztuka
  • koperek pęk
  • czosnek 2 ząbki

Przepis

Grzybki suszone dzień wcześniej moczymy w wodzie, a w dzień gotowania żurku gotujemy na wolnym ogniu. Wyciągamy grzybki z wywaru i kroimy na mniejsze kawałki, ale wywaru NIE wylewamy.

Przepis

Do garnka wrzucamy udko z kurczaka i kiełbasę, razem z warzywami i gotujemy do miękkości doprawiając solą, pieprzem, pieprzem kolorowym, zielem angielskim, liściem laurowym.

Przepis

Kiedy mamy już pachnący wywar i miękkie warzywa oraz mięso dodajemy żur z butelki, pokrojone grzybki i wywar powstały po ich gotowaniu (do smaku, więc ilość wywaru zależy od gotującego). Na koniec wyciskamy do zupy czosnek, doprawiamy ostatecznie. Dla lubiących ostrzej polecał (już w talerzu) dodać łyżeczkę chrzanu. puchotka

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇