Trwa ładowanie...
d3ai1ut
d3ai1ut

Żurek. Barszcz biały

Przepis

Żurek i barszcz biały to potrawy, które najczęściej lądują na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Podawane ze świeżym chrzanem, kiełbasą i jajkiem stanowi świetną podstawę świątecznego śniadania. Sprawdzi się także na co dzień. Zobacz, jak go przyrządzić.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Tradycyjny żurek i barszcz biały
Getty Images
Składniki
  • żur zakwas w butelce 2 sztuki
  • udko z kurczaka 1 sztuka
  • kiełbasa (najlepiej wędzona) 1 laska
  • grzyby suszone 1 garść
  • marchew 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • cebulka 1 sztuka
  • koperek pęk
  • czosnek 2 ząbki
Przepis

Grzybki suszone dzień wcześniej moczymy w wodzie, a w dzień gotowania żurku gotujemy na wolnym ogniu. Wyciągamy grzybki z wywaru i kroimy na mniejsze kawałki, ale wywaru NIE wylewamy.

Do garnka wrzucamy udko z kurczaka i kiełbasę, razem z warzywami i gotujemy do miękkości doprawiając solą, pieprzem, pieprzem kolorowym, zielem angielskim, liściem laurowym.

Kiedy mamy już pachnący wywar i miękkie warzywa oraz mięso dodajemy żur z butelki, pokrojone grzybki i wywar powstały po ich gotowaniu (do smaku, więc ilość wywaru zależy od gotującego). Na koniec wyciskamy do zupy czosnek, doprawiamy ostatecznie. Dla lubiących ostrzej polecał (już w talerzu) dodać łyżeczkę chrzanu. puchotka

Przepis dodał użytkownik coco_rosie

Żurek. Barszcz biały
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3ai1ut
d3ai1ut
d3ai1ut
d3ai1ut
Więcej tematów
d3ai1ut