Żurek wegetariański
Wielkanocny wegetariański żurek to alternatywa dla wszystkich osób, które rezygnują z jedzenia mięsa. Smakuje doskonale i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. I kto wie, może przekonasz z jego pomocą domowników do przejścia na wegetarianizm?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 2 l wody
- ¾ l żurku (zakwasu)
- 4 kiełbaski sojowe wędzone Polsoja
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego chrzanu
- 1 łyżeczka majeranku
- 5-6 suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli wędzonej
- sól i pieprz do smaku
1. Wlać wodę do garnka, dodać pokrojony czosnek, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
2. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną drobno cebulę, pokrojone kiełbaski sojowe i smażyć aż cebula będzie miała złoty kolor, a kiełbaski będą dobrze zarumienione.
3. Cebulę i kiełbaski sojowe dodać do gotującej się wody, a następnie wlać żurek (zakwas).
4. Gdy całość się zagotuje, dodać sól wędzoną, chrzan, roztarty w dłoniach majeranek i doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
5. Żurek można podawać z tofu, jajkiem lub ze śmietaną.
Przepis dodał użytkownik ytr
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze