Trwa ładowanie...
degimas
degimas

Żurek wegetariański

Przepis

Wielkanocny wegetariański żurek to alternatywa dla wszystkich osób, które rezygnują z jedzenia mięsa. Smakuje doskonale i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. I kto wie, może przekonasz z jego pomocą domowników do przejścia na wegetarianizm?

4.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Okazja:
Wielkanocny wegetariański żurek
Getty Images
Składniki
  • 2 l wody
  • ¾ l żurku (zakwasu)
  • 4 kiełbaski sojowe wędzone Polsoja
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5-6 suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

1. Wlać wodę do garnka, dodać pokrojony czosnek, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
2. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną drobno cebulę, pokrojone kiełbaski sojowe i smażyć aż cebula będzie miała złoty kolor, a kiełbaski będą dobrze zarumienione.
3. Cebulę i kiełbaski sojowe dodać do gotującej się wody, a następnie wlać żurek (zakwas).
4. Gdy całość się zagotuje, dodać sól wędzoną, chrzan, roztarty w dłoniach majeranek i doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
5. Żurek można podawać z tofu, jajkiem lub ze śmietaną.

Przepis dodał użytkownik ytr

Żurek wegetariański
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
degimas
degimas
degimas
degimas
Więcej tematów
degimas