Pieczona pierś kaczki. Szybki i smaczny obiad
Co powiecie na pieczoną pierś z kaczki z chutneyem z mango, smażoną czerwoną cebulą i selerem naciowym? Do tego kasza pęczak i świeże pomidory. Pyszny i szybki obiad. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie na blogu "Radość kipiąca uśmiechem".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- Filety myjemy, osuszamy. Skórkę delikatnie nacinamy. Nacieramy solą i pieprzem. Smarujemy chutneyem mango i układamy na patelni skórką do dołu.
- Smażymy kilka minut aż tłuszcz się wytopi, przekładamy na drugą stronę i smażymy 3-4 minuty. Ściągamy z patelni.
- W tym czasie pokrojoną cebulę w piórka wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy na wytopionym tłuszczu. Jeśli nie było go zbyt wiele dolewamy olej.
- Następnie wrzucamy pokrojony seler w plastry. Smażymy do czasu, aż seler nieco zmięknie. Dodajemy starty czosnek. Doprawiamy do smaku.
- Następnie kaczkę i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 min, aż pierś będzie idealna.
- Podajemy z kaszą pęczak.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze