Lasagne z kurczakiem i sosem z sera pleśniowego
Mamy przepyszną propozycję dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Aromatyczna lasagne z kurczakiem i sosem z sera pleśniowego będzie niezapomnianym kulinarnym przeżyciem wartym powtórzenia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 250 g mielonego mięsa z kurczaka
- 2 białka
- 6 płatów makaronu lasagne
- gałka muszkatołowa
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 czerwona cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 4 filety anchois
- 100 g sera pleśniowego
- świeża bazylia
- 1 cytryna
- 1 papryczka chili
- sól, pieprz
- oliwa
- Do miski wrzucamy połowę posiekanej cebulki i czosnek, dodajemy mielone mięso z kurczaka, białka jaja i śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Mieszamy dokładnie, dodajemy posiekane listki bazylii.
- Płaty makaronu lasagne wkładamy po kolei do osolonego wrzątku z odrobiną oliwy, gotujemy według przepisu.
- Dno żaroodpornego naczynia smarujemy śmietanką, kładziemy płat lasagne, na to 1 cm warstwę farszu z kurczaka, posypujemy posiekaną cebulką.
- Kładziemy kolejny płat lasagne, smarujemy śmietanką, nakładamy farsz i posypujemy posiekanym selerem naciowym, tak układamy kolejne warstwy.
- Na wierzch układamy płat lasagne, smarujemy go śmietanką, posypujemy posiekaną cebulką i czosnkiem, układamy przecięte w pół pomidorki koktajlowe.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut.
- Do rozgrzanego rondla wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, rozdrobniony ser pleśniowy, zalewamy słodką śmietanką i gotujemy.
- Dodajemy posiekane filety anchois, redukujemy sos, na koniec dodajemy posiekane listki bazylii, sok z cytryny, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, papryczkę chili, sól i pieprz.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze