Nie masz pomysłu na obiad? Podaj białą kiełbasę duszoną w winie
Biała kiełbasa kojarzy nam się przede wszystkim z Wielkanocą. Trudno sobie bez niej wyobrazić biały barszcz czy żurek. Doskonale smakuje również pieczona. Jednak białą kiełbasę warto jeść nie tylko od święta. na szybki obiad przygotuj białą kiełbasę duszoną w białym winie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 4 pęta białej kiełbasy
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oleju + 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- pieprz do smaku
- Cebule kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Zmniejszamy ogień i podsmażamy cebulę. Gdy stanie się szklista, przekładamy cebulę na talerz.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i umieszczamy na niej kiełbasę (kiełbasy nie nacinamy), podsmażając chwilę.
- Następnie podlewamy kiełbasy winem, zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Podnosimy przykrycie, dodajemy cebulę i podgrzewamy wszystko, aż wino wyparuje, zaś kiełbasa lekko się zarumieni.
- Na koniec lekko pieprzymy całość.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze