Trwa ładowanie...
d1g78ng

Nie masz pomysłu na obiad? Podaj białą kiełbasę duszoną w winie

Przepis

Biała kiełbasa kojarzy nam się przede wszystkim z Wielkanocą. Trudno sobie bez niej wyobrazić biały barszcz czy żurek. Doskonale smakuje również pieczona. Jednak białą kiełbasę warto jeść nie tylko od święta. na szybki obiad przygotuj białą kiełbasę duszoną w białym winie.

d1g78ng
3.8
(24 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4 pęta białej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oleju + 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • pieprz do smaku
Przepis
  • Cebule kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Zmniejszamy ogień i podsmażamy cebulę. Gdy stanie się szklista, przekładamy cebulę na talerz.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i umieszczamy na niej kiełbasę (kiełbasy nie nacinamy), podsmażając chwilę.
  • Następnie podlewamy kiełbasy winem, zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Podnosimy przykrycie, dodajemy cebulę i podgrzewamy wszystko, aż wino wyparuje, zaś kiełbasa lekko się zarumieni.
  • Na koniec lekko pieprzymy całość.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie masz pomysłu na obiad? Podaj białą kiełbasę duszoną w winie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
Więcej tematów
d1g78ng