Trwa ładowanie...
d18t3ux
oprac. Katarzyna Gileta
10-04-2022 11:12

Biała kiełbasa gotowana w piwie

Przepis

Wielkanoc bez białej kiełbasy? Trudno to sobie wyobrazić. Przecież to nieodłączny składnik talerza z wędlinami czy żurku i podstawa świątecznego śniadania. Gotowana, pieczona czy smażona - przygotowujemy ją na różne sposoby, w zależności od dania i własnych upodobań.

d18t3ux
1.3
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Antonino D'Anna / Qanat
Składniki
  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier
Przepis
  • Kiełbasę gotujemy przez 30 minut w piwie rozcieńczonym wodą.
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i przysmażamy na odrobinie tłuszczu. Z mąki i tłuszczu sporządzamy lekko przyrumienioną zasmażkę, którą rozcieńczamy 0,5 szklanki wywaru z gotującej się kiełbasy.
  • Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem.
  • Kiełbasę kroimy w kilku centymetrowe kawałki i jeszcze przez kilkanaście minut gotujemy (bardzo powoli) w sosie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Biała kiełbasa gotowana w piwie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
5
Share
d18t3ux

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18t3ux
d18t3ux
d18t3ux
d18t3ux
Więcej tematów
d18t3ux