Biała kiełbasa gotowana w piwie
Wielkanoc bez białej kiełbasy? Trudno to sobie wyobrazić. Przecież to nieodłączny składnik talerza z wędlinami czy żurku i podstawa świątecznego śniadania. Gotowana, pieczona czy smażona - przygotowujemy ją na różne sposoby, w zależności od dania i własnych upodobań.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 2 łyżki tłuszczu
- 1 cebula
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, cukier
- Kiełbasę gotujemy przez 30 minut w piwie rozcieńczonym wodą.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i przysmażamy na odrobinie tłuszczu. Z mąki i tłuszczu sporządzamy lekko przyrumienioną zasmażkę, którą rozcieńczamy 0,5 szklanki wywaru z gotującej się kiełbasy.
- Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem.
- Kiełbasę kroimy w kilku centymetrowe kawałki i jeszcze przez kilkanaście minut gotujemy (bardzo powoli) w sosie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze