Żurek w chlebie własnego wypieku
Przed świętami Wielkiej Nocy piekarnie przygotowują i sprzedają specjalne małe chlebki, które po wydrążeniu możemy wypełnić tą tradycyjną, pyszną zupą. Jednak o wiele lepszym pomysłem jest upieczenie chleba samodzielnie. Żurek najlepiej serwować w okrągłych bochenkach chleba pszennego. Wystarczy pachnący bochenek i dobry przepis na zupę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 litr wywaru z rosołu
- 2 litry wody
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 1 szklanka zakwasu na żurek własnej produkcji
- 2 białe kiełbasy
- 1/2 kg boczku wędzonego
- sól, pieprz, majeranek
- 1 ząbek czosnku
- 5 jajek
Chleb:
- 70 dkg mąki pszennej
- 30 dkg mąki żytniej
- 1 łyżka soli
- 2 dkg drożdży
- 2 łyżki zakwasu
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanka wody
- przyprawa do chleba staropolskiego
- rzeżucha zielona
- Do garnka wlewam rosół i wodę, dodaję boczek, gotuję do miękkości boczku. Pod koniec dodaję kiełbasę i parzę. Nakłuwam ją widelcem, żeby puściła soki.
- Po ugotowaniu wyjmuję boczek, kiełbasę i kroję na kawałki.
- Do wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaje przyprawę do żurku, czosnek rozgnieciony i śmietanę kremówkę. Dodaję pokrojony boczek i kiełbasę.
- Podaję żurek w chlebie z ugotowanym na twardo jajkiem.
Chleb:
- Do zakwasu dodaję mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie - pół szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia.
- Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól i przyprawę do chleba staropolskiego. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolitą masę. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Dodatkowo robię małe kulki z ciasta, które posłużą jako uchwyt.
- Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut. Temperatura początkowa - 250 stopni, po 10 minutach zmniejszam na 180 stopni.
- Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą. Przykrywam ściereczką. Odcinam górną część chleba, wydrążam miąższ. Zapiekam wydrążony chleb w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, żeby się podsuszył i żurek nie przeciekał. Przed padaniem wlewam żurek, podaję z rzeżuchą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze