WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Żurek w chlebie własnego wypieku

Przed świętami Wielkiej Nocy piekarnie przygotowują i sprzedają specjalne małe chlebki, które po wydrążeniu możemy wypełnić tą tradycyjną, pyszną zupą. Jednak o wiele lepszym pomysłem jest upieczenie chleba samodzielnie. Żurek najlepiej serwować w okrągłych bochenkach chleba pszennego. Wystarczy pachnący bochenek i dobry przepis na zupę.

Żurek w chlebie własnego wypiekuŻurek w chlebie własnego wypieku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 litr wywaru z rosołu
  • 2 litry wody
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 szklanka zakwasu na żurek własnej produkcji
  • 2 białe kiełbasy
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 jajek

Chleb:

  • 70 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg mąki żytniej
  • 1 łyżka soli
  • 2 dkg drożdży
  • 2 łyżki zakwasu
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka wody
  • przyprawa do chleba staropolskiego
  • rzeżucha zielona

Przepis

  • Do garnka wlewam rosół i wodę, dodaję boczek, gotuję do miękkości boczku. Pod koniec dodaję kiełbasę i parzę. Nakłuwam ją widelcem, żeby puściła soki.
  • Po ugotowaniu wyjmuję boczek, kiełbasę i kroję na kawałki.
  • Do wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaje przyprawę do żurku, czosnek rozgnieciony i śmietanę kremówkę. Dodaję pokrojony boczek i kiełbasę.
  • Podaję żurek w chlebie z ugotowanym na twardo jajkiem.

Chleb:

  • Do zakwasu dodaję mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie - pół szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól i przyprawę do chleba staropolskiego. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolitą masę. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Dodatkowo robię małe kulki z ciasta, które posłużą jako uchwyt.
  • Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut. Temperatura początkowa - 250 stopni, po 10 minutach zmniejszam na 180 stopni.
  • Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą. Przykrywam ściereczką. Odcinam górną część chleba, wydrążam miąższ. Zapiekam wydrążony chleb w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, żeby się podsuszył i żurek nie przeciekał. Przed padaniem wlewam żurek, podaję z rzeżuchą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀