Trwa ładowanie...
d322i7d
05-04-2022 09:31

Żurek w chlebie własnego wypieku

Przepis

Przed świętami Wielkiej Nocy piekarnie przygotowują i sprzedają specjalne małe chlebki, które po wydrążeniu możemy wypełnić tą tradycyjną, pyszną zupą. Jednak o wiele lepszym pomysłem jest upieczenie chleba samodzielnie. Żurek najlepiej serwować w okrągłych bochenkach chleba pszennego. Wystarczy pachnący bochenek i dobry przepis na zupę.

d322i7d
5.0
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Agata Cieloszyk
Składniki
  • 1 litr wywaru z rosołu
  • 2 litry wody
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 szklanka zakwasu na żurek własnej produkcji
  • 2 białe kiełbasy
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 jajek

Chleb:

  • 70 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg mąki żytniej
  • 1 łyżka soli
  • 2 dkg drożdży
  • 2 łyżki zakwasu
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka wody
  • przyprawa do chleba staropolskiego
  • rzeżucha zielona
Przepis
  • Do garnka wlewam rosół i wodę, dodaję boczek, gotuję do miękkości boczku. Pod koniec dodaję kiełbasę i parzę. Nakłuwam ją widelcem, żeby puściła soki.
  • Po ugotowaniu wyjmuję boczek, kiełbasę i kroję na kawałki.
  • Do wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaje przyprawę do żurku, czosnek rozgnieciony i śmietanę kremówkę. Dodaję pokrojony boczek i kiełbasę.
  • Podaję żurek w chlebie z ugotowanym na twardo jajkiem.

Chleb:

  • Do zakwasu dodaję mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie - pół szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól i przyprawę do chleba staropolskiego. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolitą masę. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Dodatkowo robię małe kulki z ciasta, które posłużą jako uchwyt.
  • Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut. Temperatura początkowa - 250 stopni, po 10 minutach zmniejszam na 180 stopni.
  • Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą. Przykrywam ściereczką. Odcinam górną część chleba, wydrążam miąższ. Zapiekam wydrążony chleb w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, żeby się podsuszył i żurek nie przeciekał. Przed padaniem wlewam żurek, podaję z rzeżuchą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Żurek w chlebie własnego wypieku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj