Grillowane kebaby z kurczaka z sałatką rukoli i ciecierzycy
Dietetycy z Uniwersytetu Surrey – Aidan Goggins i Glen Matten – jako pierwsi odkryli dobroczynne działanie produktów z grupy stirfood. To właśnie na diecie sirt Adele schudła ponad 40 kilogramów. Eksperci wydali właśnie nową książkę. By ułatwić wdrażanie ich diety w zbieganej codzienności przygotowali gotowe jadłospisy i dziesiątki szybkich i praktycznych przepisów, także w wersji wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
- 1 średnia pierś z kurczaka, pokrojona na kawałki
- 60 g czerwonej cebuli, pokrojonej na kawałki
- 1 płaska łyżeczka matchy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- sok z ¼ do ½ cytryny, w zależności od upodobań
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- kawałek świeżego imbiru o długości 1 cm, drobno posiekany
- 1 łyżeczka sosu sojowego tamari (lub innego sosu sojowego, jeśli
- nie unikasz glutenu)
Sałatka:
- 30 g rukoli
- 50 g tartej marchewki
- 40 g selera naciowego, pokrojonego w cienkie plastry
- 35 g ciecierzycy
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego tamari (lub innego sosu sojowego, jeśli
- nie unikasz glutenu)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- kawałek świeżego imbiru o długości 1 cm, drobno posiekany
Połącz w misce wszystkie składniki kebabu i odstaw do zamarynowania. Im dłużej możesz pozostawić pierś kurczaka w marynacie, tym
lepiej. Idealnie, gdyby to była godzina, ale jeśli będziesz marynować
mięso tylko przez 10 minut, w czasie, kiedy będziesz przygotowywać
inne elementy, to też nasiąknie wystarczająco.
Jeśli używasz drewnianych szpilek do szaszłyków, namocz je w niewielkiej ilości wody. Rozgrzej grill na maksymalną moc.
W tym czasie przygotuj sałatkę. Włóż do miski rukolę, marchewkę,
seler naciowy i ciecierzycę i wymieszaj. Przygotuj sos, mieszając sok
z cytryny z pozostałymi składnikami. Polej sosem sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Nabij kawałki piersi kurczaka i czerwoną cebulę na szpilki i grilluj
przez 8–10 minut, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę.
Podawaj z sałatką polaną sosem.
Przepis pochodzi z książki Aidana Gogginsa i Glena Mattena "Dieta SIRT. Przepisy"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze