Seler naciowy

Seler naciowy zdecydowanie różni się od odmiany korzeniowej. Nie ma gorzkiego smaku liści i ogonków, nie ma korzenia spichrzowego oraz wykształcił gęstą rozetę liści o zgrubiałych i soczystych ogonkach liściowych. Seler naciowy zdobywa coraz większą popularność w Polsce.

Zielona odmiana selera, z długą, chrupką łodygą o ciekawym ma lekko pikantny smak. Koniec łodygi zakończony jest drobnymi listkami, które nadają selerowi interesującego wyglądu. Ta odmiana selera była znana już w Starożytności, jednak w polskiej kuchni zdecydowanie bardziej popularny jest seler korzeniowy. Seler naciowy przybył do nas z rejonów pogranicza Europy i Azji, a w naturalnych warunkach występuje w rejonach nadmorskich. Obecnie jest powszechnie uprawiany jako warzywo w strefie klimatu umiarkowanego.

Seler naciowy jest dostępny w sklepach przez cały rok. Wybierajmy okazy o jędrnych łodygach w jasnozielonym kolorze i ze świeżo wyglądającymi listkami. Im ciemniejsze warzywo, tym bardziej intensywny będzie miało smak.

Seler naciowy może być spożywany w sosach, przecierach, zupach czy też na surowo jako element sałatki lub chrupiąca przekąska. Jego smak sprawia, że staje się charakterystycznym uzupełnieniem wielu dań, przy jednoczesnym dostarczeniu mu wielu wartości odżywczych. Polecany przez dietetyków dla osób na diecie, ponieważ jedna łodyga to zaledwie 10 kalorii.

Seler naciowy, zwany też łodygowym, obfituje w witaminy i składniki mineralne. Posiada właściwości skutecznie usuwające toksyny z organizmu. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, seler naciowy świetnie działa nie tylko od wewnątrz, ale także posiada korzystny wpływ na skórę, odmładzając ją i zwalczając zmarszczki. Spożywanie selera naciowego uzupełnia niedobory ważnych składników mineralnych, jak: wapń, potas, fosfor, cynk, magnez oraz żelazo. Odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Warzywo jest bogate w olejki eteryczne, które pobudzają procesy trawienne oraz działają uspokajająco na centralny układ nerwowy, pomagając uporać się ze stresem.

Ryba po grecku z caponatą z marchewki i bakłażana
oprac. Katarzyna Gileta

Ryba po grecku z caponatą z marchewki i bakłażana

Zapisz na później
Zupa fasolowa z oregano i rozmarynem
oprac. Katarzyna Gileta

Zupa fasolowa z oregano i rozmarynem

Zapisz na później
Lasagne z chorizo, czterema serami, selerem naciowym i pieczarkami
Zapisz na później
Zupa krem z kurczaka z migdałami
oprac. Katarzyna Gileta

Zupa krem z kurczaka z migdałami

Zapisz na później
Schab pieczony z ziołami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso
Zapisz na później
Sałatka z makaronem, papryką i czerwoną fasolą
Zapisz na później
Ossobuco, czyli gicz cielęca
oprac. Katarzyna Gileta

Ossobuco, czyli gicz cielęca

Zapisz na później
Melonowy chłodnik. Ten smak cię zaskoczy
oprac. Katarzyna Gileta

Melonowy chłodnik. Ten smak cię zaskoczy

Zapisz na później