Biała kiełbasa zapiekana w boczku z winem lub piwem
"Jeśli biała kiełbasa, to tylko parzona na świeżo. Tylko wtedy jest soczysta i delikatna. Odgrzewana to już nie to samo" - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 kawałków parzonej białej kiełbasy
- cienkie plastry boczku - mniej więcej po 2 na 1 kiełbasę
- 2 średnie cebule
- 1-2 nieduże główki czosnku
- opcjonalnie: 120 ml półwytrawnego białego wina lub piwa
Przepis
Kiełbasę owinąć szczelnie boczkiem. Formę do zapiekania natłuścić lekko lub wyłożyć papierem do pieczenia. Cebulę obrać i i pokroić w cienkie plastry. Z czosnku zdjąć pierwszą warstwę suchej skórki. Przekroić w połowie. Na dnie formy ułożyć cebulę i czosnek.
Przepis
Na wierzchu białą kiełbasę owiniętą boczkiem. Końcówki boczku powinny znaleźć się pod spodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać do odpowiedniego (według siebie) zrumienienia się boczku.
Przepis
W połowie pieczenia (mniej więcej wtedy, kiedy cebula będzie już zeszklona i zacznie się rumienić) opcjonalnie wlać białe wino lub piwo. Kiełbasę podawać z pieczywem lub sałatkami. Jest pyszna także na zimno.
Przepis
Co zrobić aby parzona biała kiełbasa była soczysta i delikatna? Najsmaczniejsza jest parzona zawsze na świeżo. Jednak nie zawsze udaje się ją w taki sposób sparzyć, aby nie była sucha i twarda. Co jest sekretem? Wystarczy przestrzegać kilku zasad, a biała kiełbasa zawsze będzie pyszna i soczysta.
Przepis
Surową kiełbasę powinno się parzyć, a nie gotować. Woda powinna tylko delikatnie wrzeć, podobnie jak przy gotowaniu rosołu. Jeśli będzie mocno się gotować, wtedy (co wydaje się logiczne) otrzymamy kiełbasę ugotowaną, a nie sparzoną. Surowej kiełbasy nie należy przekłuwać - ani przed parzeniem, ani w trakcie parzenia.
Przepis
Jeśli ją przekłujemy, wtedy wypłyną z niej soki, a mięso stanie się twarde i suche.
Przepis
Wyjmując kiełbasę z wody również należy zwracać uwagę, aby nie wkłuwać w nią widelca, ani też nie przekrawać jej przy układaniu na półmisek.
Przepis
Odgrzewając parzoną wcześniej kiełbasę wystarczy włożyć do wrzątku i parzyć (tak samo jak surową, na minimalnym ogniu) przez 5 minut. Jeśli nie była przekrojona lub przekłuta, wtedy nikt nie powinien się zorientować, ze jest odgrzewana, a nie parzona na świeżo.