Trwa ładowanie...
d1w40yr
27-03-2010 21:54

Żurek wiejski - czarodziejski Pyzy

Przepis

Żurek wiejski to wielkanocna tradycja każdej polskiej rodziny. Podawany w półmisku lub w chlebie smakuje każdemu, a jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Sprawdź ten przepis i nie zapomnij dodać do swojej zupy odrobinę wiosennej miłości!

d1w40yr
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki
  • 4 duże kawałki białej kiełbasy, surowej
  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałeczek korzenia selera (wielkości małego jaja kurzego)
  • kilkucentymetrowy kawałek pora
  • 2-3 szkl. pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • ok. 0,5 l zakwasu na żurek (najlepiej zrobić samemu, ale można kupić gotowy)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
    • ok. 1/2 szkl. pokrojonej w drobną kostkę mocno wędzonej cienkiej kiełbasy
  • 4 duże suszone kapelusze podgrzybków
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól do smaku
Przepis

Białą kiełbasę wkładamy do garnka, dodajemy oskrobaną marchewkę, pietruszkę, pora i selera, suszone grzyby, zalewamy ok. 4 szkl. wody i gotujemy na małym ogniu. Kiedy płyn zacznie wrzeć zbieramy z powierzchni łyżką cedzakową ew. szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.

Następnie przecedzamy. Do wywaru dodajemy ziemniaki, majeranek i gotujemy ok. 10-15 minut, aż będą zupełnie miękkie. Warzywa wyjęte z wywaru (oprócz pora - tego wyrzucamy) kroimy w kostkę lub plasterki, grzybki w cienkie paseczki, kiełbasę białą w grube, skośne plastry.

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy wędzoną kiełbasę, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zezłocą. Gdy ziemniaki są już ugotowane dolewamy do garnka zakwas, dodajemy ugotowane warzywa, grzyby, białą kiełbasę i przesmażoną cebulkę z kiełbasą, gotujemy jeszcze 5-10 minut.

Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać trochę wody. Doprawiamy pieprzem mielonym i solą.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Żurek wiejski - czarodziejski Pyzy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj