Trwa ładowanie...
d2f2xnc
03-08-2022 11:23

Schab pieczony z ziołami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso

Przepis

Odpowiednie pieczenie i aromatyczna marynata do mięsa sprawią że schab będzie kruchy i soczysty. Pamiętajmy również, by dać mięsu "odpocząć" po wyjęciu z piekarnika. Wystarczy kilka do kilkunastu minut, by było idealne.

d2f2xnc
2.3
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1,25 kg schabu
  • 3 szalotki
  • 3 pędy selera naciowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
Przepis
  • Mięso umyć, usunąć włókna. Szalotki obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki i pędy selera umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do natki i selera dodać oregano, tymianek, szalotki oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Płat mięsa nasączyć oliwą, obtoczyć w mieszaninie szalotki, ziół i przypraw. Odstawić na 10 minut. Mięso powinno przejść dokładnie aromatem ziół.
  • Następnie mięso ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 240 stopni C. Pod spód położyć tacę żaroodporną. Piec przez 15 min. Potem obniżyć temp. do 180 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika mięso osolić, owinąć w dwie warstwy folii aluminiowej, nakryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Schab podać pokrojony w grube plastry z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Schab pieczony z ziołami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f2xnc
d2f2xnc
d2f2xnc
d2f2xnc
Więcej tematów
d2f2xnc