Trwa ładowanie...
d3uekuz
d3uekuz

Zupa rybna Kamczacka

Przepis

Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa z łososiem, cebulą i ryżem. Sekretem jest esencjonalny bulion. Zobaczcie, jak ją przygotować krok po kroku.

4.0
(2 głosy)
Oceń:
d3uekuz
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Zupa rybna Kamczacka
123
Zupa rybna Kamczacka
Składniki
  • 50 dkg filetów z łososia
  • 2 łyżki gotowanego ryżu lub kaszy manny
  • 1 cebula
  • odrobinę masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz

Bulion rybny:

  • 50 dkg drobnych ryb lub resztek z filetowania
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
Przepis

Drobne ryby lub pozostałości po filetowaniu (z głów usunąć oczy i skrzela) dokładnie umyć, ryby wypatroszyć, pozbawić oczu i skrzeli, zalać 2 litrami zimnej wody, dodać oczyszczone warzywa i papryczkę, gotować powoli przez 2 ? 3 godzin. Przecedzić przez gęste sito, bulion przyprawić.
Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godzinę. Cebulę obrać, pokroić i leciutko zrumienić na odrobinie masła. Filet i cebulkę zemleć w maszynce do mięsa, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przyprawić. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać troszkę dobrej tartej bułki. Z masy formować klopsiki wielkości małego jajka. Bulion rybny doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w plastry marchewkę ugotowaną w bulionie i jeśli ktoś lubi garść jasnych rodzynek sułtańskich. Do tak przygotowanego wywaru dodać klopsiki z łososia, gotować 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Przepis dodał użytkownik justina222

d3uekuz
Zupa rybna Kamczacka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3uekuz
d3uekuz

d3uekuz
d3uekuz
d3uekuz