Zupa rybna Kamczacka
Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa z łososiem, cebulą i ryżem. Sekretem jest esencjonalny bulion. Zobaczcie, jak ją przygotować krok po kroku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 50 dkg filetów z łososia
- 2 łyżki gotowanego ryżu lub kaszy manny
- 1 cebula
- odrobinę masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- sól, pieprz
Drobne ryby lub pozostałości po filetowaniu (z głów usunąć oczy i skrzela) dokładnie umyć, ryby wypatroszyć, pozbawić oczu i skrzeli, zalać 2 litrami zimnej wody, dodać oczyszczone warzywa i papryczkę, gotować powoli przez 2 ? 3 godzin. Przecedzić przez gęste sito, bulion przyprawić.
Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godzinę. Cebulę obrać, pokroić i leciutko zrumienić na odrobinie masła. Filet i cebulkę zemleć w maszynce do mięsa, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przyprawić. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać troszkę dobrej tartej bułki. Z masy formować klopsiki wielkości małego jajka. Bulion rybny doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w plastry marchewkę ugotowaną w bulionie i jeśli ktoś lubi garść jasnych rodzynek sułtańskich. Do tak przygotowanego wywaru dodać klopsiki z łososia, gotować 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Przepis dodał użytkownik justina222
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze