Łosoś zapiekany w cieście francuskim
- To szybki i prosty pomysł na świąteczny lub niedzielny stół. Tylko cztery składniki wystarczą, żeby przygotować obfite danie dla kilku osób - pisze Joanna, autorka bloga opietruszka.pl.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- filet z łososia (ok. 500 g)
- opakowanie ciasta francuskiego
- słoiczek pesto
- małe jajko
- sól, pieprz
Przepis
Ciasto wyjmij z lodówki. Usuń skórę z fileta, wyjmij ości. Natrzyj rybę solą i pieprzem. Połóż ciasto na blasze, na której będziesz piec. Ciasto powinno być minimum dwa razy szersze i trochę dłuższe od fileta - jeśli tak nie jest, rozwałkuj je. Połóż łososia na środku ciasta, strona, z której usunąłeś skórę do góry. Rozprowadź pesto po całej powierzchni ryby. Zawiń brzegi ciasta do góry.
Przepis
Odwróć cały pakunek z rybą tak, aby miejsce łączenia ciasta było na dole. Natnij ostrym nożem w kratkę lub według uznania. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 20-25 minut, do zarumienienia. Podawaj na ciepło.