Trwa ładowanie...
d322i7d
30-11-2021 11:08

Zupa rybna z makreli. Przepis Jakuba Kuronia

Przepis

Nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej jest zupa. Znakomicie spisze się tu taka wprowadzająca rybę na pierwszy plan. Całe przygotowanie zająć powinno nie więcej niż ok. 20 minut.

d322i7d
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©lisa870 - stock.adobe.com
Składniki

• 2 marchewki, obrane, pokrojone w zapałki,
• 1 pietruszka, obrana, pokrojona w zapałki,
• kawałek selera, obrany, pokrojony w zapałki,
• 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę,
• 1,5 l bulionu rybnego (przepis poniżej),
• 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę,
• mały pęczek natki pietruszki, posiekany,
• 100 ml śmietanki 30 proc.
• 4 ogórki kiszone,
• 3 łyżki oliwy,
• sól, pieprz.

Składniki na bulion rybny:
• 2 makrele całe, patroszone,
• 3 marchewki,
• 2 korzenie pietruszki,
• 1 pomidor,
• 1 pęczek natki pietruszki,
• 1 cebula,
• zielona część pora,
• 6 suszonych grzybów,
• kawałek imbiru wielkości kciuka,
• 3 ząbki czosnku,
• 4 liście laurowe,
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• 12 ziaren czarnego pieprzu,
• 2 łyżeczki soli,
• 2,5 l wody.

Przepis
  • W garnku podsmaż marchew, pietruszkę, seler i cebulę na rozgrzanej oliwie.
  • Kiedy składniki się zeszklą, wlej bulion rybny, gotuj 5 minut. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Gotuj 10-12 minut, po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.
  • Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami ryby z bulionu i posiekanym ogórkiem kiszonym.

Bulion rybny:

  • Do dużego garnka nalej 2,5 litra wody. Makrele pozbawioną skrzeli pokrój na kawałki po 5 cm.
  • Rybę włóż wraz z obranymi warzywami do wody. Dodaj pozostałe składniki, cebulę i pora można opalić nad palnikiem.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pozostaw do ostygnięcia, następnie przecedź.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa rybna z makreli. Przepis Jakuba Kuronia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj