Zupa rybna z makreli. Przepis Jakuba Kuronia
Nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej jest zupa. Znakomicie spisze się tu taka wprowadzająca rybę na pierwszy plan. Całe przygotowanie zająć powinno nie więcej niż ok. 20 minut.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wigilia
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
•   2 marchewki, obrane, pokrojone w zapałki, 
•   1 pietruszka, obrana, pokrojona w zapałki,
•   kawałek selera, obrany, pokrojony w zapałki,
•   1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę,
•   1,5 l bulionu rybnego (przepis poniżej),
•   4 ziemniaki, pokrojone w kostkę,
•   mały pęczek natki pietruszki, posiekany,
•   100 ml śmietanki 30 proc.
•   4 ogórki kiszone,
•   3 łyżki oliwy,
•   sól, pieprz.
Składniki
Składniki na bulion rybny:
•   2 makrele całe, patroszone,
•   3 marchewki,
•   2 korzenie pietruszki,
•   1 pomidor,
•   1 pęczek natki pietruszki,
•   1 cebula,
•   zielona część pora,
•   6 suszonych grzybów,
•   kawałek imbiru wielkości kciuka,
•   3 ząbki czosnku,
•   4 liście laurowe,
•   6 ziaren ziela angielskiego,
•   12 ziaren czarnego pieprzu,
•   2 łyżeczki soli,
•   2,5 l wody.
Przepis
- W garnku podsmaż marchew, pietruszkę, seler i cebulę na rozgrzanej oliwie.
 - Kiedy składniki się zeszklą, wlej bulion rybny, gotuj 5 minut. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
 - Gotuj 10-12 minut, po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.
 - Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami ryby z bulionu i posiekanym ogórkiem kiszonym.
 
Bulion rybny:
- Do dużego garnka nalej 2,5 litra wody. Makrele pozbawioną skrzeli pokrój na kawałki po 5 cm.
 - Rybę włóż wraz z obranymi warzywami do wody. Dodaj pozostałe składniki, cebulę i pora można opalić nad palnikiem.
 - Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pozostaw do ostygnięcia, następnie przecedź.