Zupa rybna z makreli. Przepis Jakuba Kuronia
Nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej jest zupa. Znakomicie spisze się tu taka wprowadzająca rybę na pierwszy plan. Całe przygotowanie zająć powinno nie więcej niż ok. 20 minut.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
• 2 marchewki, obrane, pokrojone w zapałki,
• 1 pietruszka, obrana, pokrojona w zapałki,
• kawałek selera, obrany, pokrojony w zapałki,
• 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę,
• 1,5 l bulionu rybnego (przepis poniżej),
• 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę,
• mały pęczek natki pietruszki, posiekany,
• 100 ml śmietanki 30 proc.
• 4 ogórki kiszone,
• 3 łyżki oliwy,
• sól, pieprz.
Składniki na bulion rybny:
• 2 makrele całe, patroszone,
• 3 marchewki,
• 2 korzenie pietruszki,
• 1 pomidor,
• 1 pęczek natki pietruszki,
• 1 cebula,
• zielona część pora,
• 6 suszonych grzybów,
• kawałek imbiru wielkości kciuka,
• 3 ząbki czosnku,
• 4 liście laurowe,
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• 12 ziaren czarnego pieprzu,
• 2 łyżeczki soli,
• 2,5 l wody.
- W garnku podsmaż marchew, pietruszkę, seler i cebulę na rozgrzanej oliwie.
- Kiedy składniki się zeszklą, wlej bulion rybny, gotuj 5 minut. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Gotuj 10-12 minut, po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.
- Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami ryby z bulionu i posiekanym ogórkiem kiszonym.
Bulion rybny:
- Do dużego garnka nalej 2,5 litra wody. Makrele pozbawioną skrzeli pokrój na kawałki po 5 cm.
- Rybę włóż wraz z obranymi warzywami do wody. Dodaj pozostałe składniki, cebulę i pora można opalić nad palnikiem.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pozostaw do ostygnięcia, następnie przecedź.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze