Trwa ładowanie...
d322i7d
25-10-2018 12:57

Stek z łososia pod chrupiącą pierzynką z ziołami. Obiad w królewskim stylu

Przepis

Łosoś jest jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb. Z dodatkiem świeżych ziół, sałatki z kiszonym burakiem oraz aromatycznego sosu maślanego smakuje wybornie. Sprawdź, jak w kilkanaście minut przygotować iście królewski posiłek.

d322i7d
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ziołowy łosoś w chrupiącej panierce:

  • 2 filety z łososia
  • 170 g bułki tartej
  • 2 łyżeczki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki posiekanego estragonu
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z kiszonym burakiem i świeżymi ziołami:

  • miks sałat z jarmużem lub szpinakiem
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej w drobną kostkę
  • kiszony burak, cienko pokrojony
  • garść świeżej mięty
  • garść nerkowców lub innych orzechów
  • garść pestek dyni (można zastąpić słonecznikiem)
  • oliwa z oliwek
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Sos maślany z cytrynową nutą:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (można zastąpić sosem sojowym lub maggi)
Przepis

Rozgrzej piekarnik do 280 stopni Celsjusza. Wymieszaj bułkę tartą z estragonem, solą i pieprzem. Do panierki dodaj roztopione masło.

Filety z łososia podsmażaj na patelni z dodatkiem łyżki oleju przez 2 minuty. Pamiętaj, by rybę smażyć skórką do góry. Odwróć filety i posyp je przygotowaną wcześniej panierką. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez kilka minut. Jeśli korzystasz z patelni żeliwnej, włóż rybę do piekarnika bez przekładania do innego naczynia.

Aby przygotować orzeźwiającą sałatkę, w dużej misce umieść miks sałat, buraki, cebulę, drobno posiekane liście mięty, orzechy i pestki. Przygotuj dressing na bazie oliwy, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i soli. Całość wymieszaj. Wskazówka: jeśli chcesz wzbogacić smak sałatki, upraż orzechy i pestki przed dodaniem do warzyw.

Sos maślany przygotujesz błyskawicznie. Roztop na patelni masło, dodaj sok z cytryny i sos Worcestershire. Całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem skrop rybę gotowym sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Stek z łososia pod chrupiącą pierzynką z ziołami. Obiad w królewskim stylu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj