Stek z łososia pod chrupiącą pierzynką z ziołami. Obiad w królewskim stylu

Łosoś jest jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb. Z dodatkiem świeżych ziół, sałatki z kiszonym burakiem oraz aromatycznego sosu maślanego smakuje wybornie. Sprawdź, jak w kilkanaście minut przygotować iście królewski posiłek.

Przepis na panierowanego łososia z ziołamiPrzepis na panierowanego łososia z ziołami
oprac. Hanna Szczesiak

Ziołowy łosoś w chrupiącej panierce:

  • 2 filety z łososia
  • 170 g bułki tartej
  • 2 łyżeczki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki posiekanego estragonu
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z kiszonym burakiem i świeżymi ziołami:

  • miks sałat z jarmużem lub szpinakiem
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej w drobną kostkę
  • kiszony burak, cienko pokrojony
  • garść świeżej mięty
  • garść nerkowców lub innych orzechów
  • garść pestek dyni (można zastąpić słonecznikiem)
  • oliwa z oliwek
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Sos maślany z cytrynową nutą:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (można zastąpić sosem sojowym lub maggi)

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 280 stopni Celsjusza. Wymieszaj bułkę tartą z estragonem, solą i pieprzem. Do panierki dodaj roztopione masło.

Przepis

Filety z łososia podsmażaj na patelni z dodatkiem łyżki oleju przez 2 minuty. Pamiętaj, by rybę smażyć skórką do góry. Odwróć filety i posyp je przygotowaną wcześniej panierką. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez kilka minut. Jeśli korzystasz z patelni żeliwnej, włóż rybę do piekarnika bez przekładania do innego naczynia.

Przepis

Aby przygotować orzeźwiającą sałatkę, w dużej misce umieść miks sałat, buraki, cebulę, drobno posiekane liście mięty, orzechy i pestki. Przygotuj dressing na bazie oliwy, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i soli. Całość wymieszaj. Wskazówka: jeśli chcesz wzbogacić smak sałatki, upraż orzechy i pestki przed dodaniem do warzyw.

Przepis

Sos maślany przygotujesz błyskawicznie. Roztop na patelni masło, dodaj sok z cytryny i sos Worcestershire. Całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem skrop rybę gotowym sosem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita