Łosoś
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb goszczących na polskich stołach. Zawiera cenne kwasy Omega 3, dlatego warto włączyć go do codziennej diety.
Mięso z łososia bogate jest w różnorodne, nienasycone kwasy tłuszczowe. W 100 g świeżego łososia znajduje się około 200 kcal i prawie 20 g białka.
Wybór łososia w sklepie nie jest prosty. Supermarkety oferują szeroki wybór rodzajów tej ryby, jednak nie po wszystkie powinniśmy sięgać. Kupując całego łososia, warto zwrócić uwagę na jego oczy. Mętne i wklęsłe świadczą o tym, że ryba już długo czeka w lodówce na zakup. Jeśli jest świeża – będzie miała oczy wypukłe i błyszczące. Skóra łososia powinna być śliska, a nie lepka.
Barwa mięsa łososia zależy od jego diety. W sklepach najczęściej kupić możemy łososia pochodzącego z hodowli. Ma piękny, różowo-brzoskwiniowy kolor, który aż kusi, żeby wrzucić go do koszyka. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że hodowlane łososie wcale nie mają takiej barwy. Tak naprawdę te ryby są szare, a różowy kolor zawdzięczają karotenoidowi, czyli pigmentowi dodawanemu do ich pokarmu. Dzikie łososie też są różowawe. Spowodowane jest to sposobem ich odżywiania. Łosoś to drapieżnik odżywiający się głównie drobnymi krewetkami, od których czerpie swoją barwę. U łososi hodowlanych kolor trzeba wywoływać sztucznie.
Delikatne różowe mięso nadaje się zarówno do zupy rybnej, jak i do wędzenia czy grillowania.
Łososia można spożywać na ciepło, usmażonego, gotowanego, upieczonego lub ugrillowanego. Świetnie smakuje także na surowo także w potrawach takich jak tatar, łosoś po rybacku, gravlax lub po prostu sushi – te kulinarne pozycje mają wielu swoich zwolenników.
Smak łososia doskonale podkręci dodatek koperek, estragon, rozmaryn oraz kolendra. Należy pamiętać, że mięso z łososia jest bardzo delikatne i łatwo popsuć danie zbyt ciężkimi dodatkami. Do łososia pasuje ryż, pieczone ziemniaki oraz inne delikatne warzywa. Fani past koniecznie powinni wypróbować przepis na makaron z łososiem w sosie śmietanowym.
Łosoś występuje w północnej części Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej, w Europie od Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk.