Smaczna rybka z piekarnika. Łosoś w panierce z komosy ryżowej
W cyklu "Ryba na piątek" polecamy łososia pieczonego w panierce z komosy ryżowej. Autorka bloga "Dietolog" radzi, by podać rybkę w towarzystwie surówki z marchewki, mango i kopru włoskiego. To bardzo zgrany duet.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g łososia atlantyckiego
- 50 g ugotowanej komosy ryżowej (ok. 20 g suchego produktu, jeśli ktoś chciałby ugotować specjalnie)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Do przepisu użyłam ugotowanej w osolonym wrzątku komosy ryżowej, która została mi z dnia poprzedniego. Można też ugotować komosę specjalnie do tego dania i ją ostudzić przed przygotowywaniem. Zimną komosę przesypać na głęboki talerz. Łososia oczyścić, zdjąć skórę (jeśli jest ze skórą) i usunąć ości (jeśli ma ości). Posolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć na talerz z komosą ryżową i obtoczyć z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Rybę przełożyć delikatnie do naczynia żaroodpornego (tak żeby była wciąż równomiernie pokryta komosą) i piec ok. 25-30 minut. Panierka delikatnie się przyrumieni, a ryba w środku będzie idealna.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze