Łosoś asian style
"Dziś zabieram was w pyszną podróż do Azji z łososiem. Wszyscy gotowi? Można odpływać na smakowite łowy? Z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym w sosie orzeszkowo-sezamowym ta wyprawa na pewno się uda. A do tego mnóstwo aromatycznych dodatków." Przepis pochodzi z bloga Joanny Byczkiewicz opietruszka.pl
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 2 porcje łososia
- 100 g makaronu ryżowego
- 1 mała marchew
- 1 mała cukinia
- 1/4 czerwonej lub pomarańczowej papryki
- 2 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- 3-4 brązowe pieczarki
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyżeczka tahini (pasty sezamowej)
- łyżeczka syropu z agawy lub miodu
Do podania:
- listki kolendry
- cząstki limonki (1-2 na porcję)
- chili
- kawałki orzechów ziemnych
- czarny sezam
Cebulę pokrój w piórka, a czosnek na plasterki. Marchew i cukinię pokrój obieraczką lub nożem na cienkie paski (odłóż miękki środek cukinii). Pieczarki pokrój na plasterki, paprykę w cienkie, długie paski. Porcje łososia podziel na większe kostki.
Makaron zalej wrzątkiem i pozostaw na około 5 minut. Odcedź. W tym czasie przygotuj warzywa.
Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni. Podsmaż przez chwilę cebulę, pod koniec dodaj czosnek, zdejmij z patelni.
Podsmaż marchew, cukinię i paprykę przez około 2 minuty, odłóż. Na tej samej patelni dolej 1 łyżkę oleju i smaż kawałki łososia przez 1-2 minuty z każdej strony.
Składniki sosu połącz ze sobą i dodaj do makaronu. Danie uzupełnij resztą podsmażonych składników i równomiernie wymieszaj. Na samej górze ułóż kawałki łososia.
Udekoruj danie kolendrą, sezamem, kawałkami orzeszków, kawałkami chili oraz cząstkami limonki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze