Trwa ładowanie...
dv159e4
20-11-2020 11:11

Zupa rybna z karpia. Sprawdzony przepis nie tylko na Wigilię

Przepis

Choć karp najbardziej kojarzy się z Wigilią, warto po tę rybę sięgać częściej. Doskonale smakuje zarówno z patelni, jak i z piekarnika. Z karpia możemy przyrządzić również doskonałą zupę.

dv159e4
1.5
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 karp o wadze ok. 1,2-1,5 kg pęczek włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • natka pietruszki lub koperek
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • opcjonalnie 2-3 ziemniaki
Przepis
  • Karpia oczyść, usuń wnętrzności i wyfiletuj (zostaw skórę).
  • Kręgosłup, głowę pozbawioną oczu i skrzeli, płetwy zalej litrem zimnej wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Ugotuj wywar i odcedź
  • Warzywa umyj, obierz i pokrój w słupki. Dodaj do czystego wywaru z karpia i ugotuj al dente. Możesz dodać również obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Do bulionu dodaj kawałki ryby, dopraw zupę solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę wymieszaj. Zasmażkę dodaj do zupy. Zupę zakwaś octem lub sokiem z cytryny.
  • Przed podaniem posyp posiekaną natką lub koperkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa rybna z karpia. Sprawdzony przepis nie tylko na Wigilię
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dv159e4
dv159e4
dv159e4
dv159e4
Więcej tematów
dv159e4