Zupa rybna z karpia. Sprawdzony przepis nie tylko na Wigilię
Choć karp najbardziej kojarzy się z Wigilią, warto po tę rybę sięgać częściej. Doskonale smakuje zarówno z patelni, jak i z piekarnika. Z karpia możemy przyrządzić również doskonałą zupę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Karpia oczyść, usuń wnętrzności i wyfiletuj (zostaw skórę).
- Kręgosłup, głowę pozbawioną oczu i skrzeli, płetwy zalej litrem zimnej wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Ugotuj wywar i odcedź
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w słupki. Dodaj do czystego wywaru z karpia i ugotuj al dente. Możesz dodać również obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Do bulionu dodaj kawałki ryby, dopraw zupę solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę wymieszaj. Zasmażkę dodaj do zupy. Zupę zakwaś octem lub sokiem z cytryny.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką lub koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl