Trwa ładowanie...
d3mlimo
oprac. Katarzyna Gileta
07-06-2008 16:18

Wigilijna zupa krem z łososia norweskiego

Przepis

Rybne zupy krem są świetną propozycją np. na przyjęcie czy kolację wigilijną. Wypróbujcie przepis na kremową zupę z łososia, inspirowaną kuchnią skandynawską. Najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.

d3mlimo
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 g filetów łososia ze skórą
  • 150 g wędzonego łososia w płatach
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka szafranu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 litr bulionu rybnego
  • sól, biały pieprz
Przepis
  • Filet łososia zalać 1 szklanką bulionu rybnego, gotować na wolnym ogniu 10 minut.
  • Rybę wyjąć zdjąć skórę, mięso drobno pokroić.
  • Do rondla dodać resztę wywaru, przyprawić, doprowadzić do wrzenia, dodać posiekaną rybę, szafran, zagęścić białą (zimną) zasmażką przygotowaną z mąki i masła.
  • Wędzonego łososia pokroić w słupki.
  • Podawać udekorowane zieleniną i słupkami wędzonego łososia.

Przepis dodał użytkownik justina222

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wigilijna zupa krem z łososia norweskiego
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3mlimo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mlimo
d3mlimo
d3mlimo
d3mlimo
Więcej tematów
d3mlimo