Łososiowy zastrzyk energii. Pyszna rybka poleca się na obiad
Mamy dla was przepyszny sposób na łososia. Kawałki soczystej ryby podane w towarzystwie aromatycznej salsy, fasoli i ryżu będą wartościowym daniem na obiad lub lekką kolację. Przepis z książki "Moc na talerzu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- ½ szklanki gotowanego brązowego ryżu
- 85 g gotowanego łososia (filet lub ryba z puszki)
- ¼ szklanki (425 g) czarnej fasoli, opłukanej i odcedzonej
- 2 łyżki sosu typu salsa – domowej roboty lub kupnego (bez dodatku cukru)
- Limonka
- Warzywa w dowolnej ilości
W misce wymieszaj ryż z łososiem, fasolą i sosem salsa. Skrop całość sokiem z limonki. Dodaj dowolne warzywa z listy tych, które można spożywać bez ograniczeń. Nie bój się mrożonego łososia: Mrożony łosoś jest tańszy, a tak samo zdrowy jak świeży. Jeśli się spieszysz, możesz go odmrozić, wkładając do plastikowego woreczka i zanurzając w zimnej wodzie. Po 10 minutach będzie gotowy do dalszej obróbki, a zachowa odpowiednią konsystencję (zwłaszcza podczas pieczenia).
Więcej przeczytasz w książce "Moc na talerzu"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze