Trwa ładowanie...
d4detro
03-10-2022 09:42

Złocisty gulasz z warzyw korzeniowych

Przepis

Jesienią chętniej sięgamy po rozgrzewające i sycące dania. Wśród najpopularniejszych przepisów znajduje się oczywiście gulasz. Możemy go przygotować na wiele sposobów zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Spróbujcie koniecznie aromatycznego i pysznego gulaszu z warzyw korzeniowych.

d4detro
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 marchewki (około 1,5 szklanki) obrane i pokrojone na plasterki o grubości ok. 1,5 cm
  • 2 pasternaki, obrane i pokrojone na plasterki o grubości ok. 1,5 cm
  • 2 ziemniaki, pokrojone na niewielkie kawałki
  • 1 por, pokrojony w plasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 dynia piżmowa, obrana, pozbawiona nasion i pokrojona na niewielkie kawałki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki sosu Tabasco
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka różyczek brokułu lub fasolki szparagowej, pokrojonych na kawałki o wielkości 3,8 cm
  • 1 łyżka mąki
  • posiekana natka pietruszki do przybrania
Przepis
  • W 3-4 litrowym rondlu podsmaż marchew na 1 łyżce oliwy na średnim gazie, często mieszając, aż do lekkiego zbrązowienia. Przełóż do miski za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Do rondla wlej łyżkę oliwy, podsmaż pasternak do lekkiego zrumienienia, często mieszając.
  • Przełóż do miski za pomocą łyżki cedzakowej. Do rondla wlej łyżkę oliwy, podsmaż ziemniaki, często mieszając.
  • Dodaj pora i czosnek. Podsmaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj dynię piżmową, bulion warzywny, 1/2 szklanki wody, sos Tabasco i sól.
  • Podgrzej na dużym gazie i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj brokuły i gotuj kolejne 5 minut.
  • W szklance wymieszaj na gładką masę mąkę i pozostałą 1/4 szklanki wody. Dodaj do gulaszu. Doprowadź do wrzenia na dużym gazie, mieszając całość, aż do zgęstnienia.
  • Możesz podawać gulasz w wydrążonych małych dyniach. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Złocisty gulasz z warzyw korzeniowych
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
d4detro
d4detro
d4detro
Więcej tematów
d4detro

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj