Trwa ładowanie...
d4kqray

Brokuł

123
Źródło: 123

Brokuł, kapusta szparagowa (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna, która należy do rodziny kapustowatych. Brokuł jest uważany za przodka kalafiora. Prawdopodobnie przywędrował do nas z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, pod nazwą cyma. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Nazwa brokuł wywodzi się z włoskiego słowa broccolo, natomiast łaciński odpowiednik to brachium, co oznacza gałąź, ramię.
Najstarsze informacje o brokule pochodzą z 1560 roku, kiedy to prawdopodobnie został on sprowadzony z Półwyspu Apenińskiego do Francji. Następnie rozpowszechnił się w całej Europie, docierając na Wysypy Brytyjskie w XVIII wieku. Do Stanów Zjednoczonych dotarł dzięki włoskim osadnikom. Największe uprawy w Europie znajdują się w Polsce, Anglii, Francji, Hiszpanii, w Niemczech i we Włoszech. Wielkie uprawy wykorzystują mikroklimaty dolin znajdujących się w południowej Kalifornii.
Brokuł wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna - 35 kcal, białko ogółem - 2,38 g, tłuszcz - 0,41 g, węglowodany - 7,18 g, błonnik - 3,3 g.
Brokuły - właściwości antynowotworowe
Brokuły mają właściwości antynowotworowe dzięki wysokiej zwartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Sulforafanu blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA i likwiduje komórek tworzącego się nowotworu. Dzięki temu może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.
Brokuł – jak gotować?
Przed gotowaniem warzywo należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie dzielimy go na pojedyncze różyczki oraz kroimy łodygę. Do wrzątku dodajemy jedną lub dwie łyżeczki soli oraz odrobinę cukru. Do gotującej wody delikatnie wrzucamy różyczki brokułów oraz pokrojoną łodygę. Całość gotujemy od około 7 do 10 minut. Jednak czas gotowania zależy od wielkości różyczek. Po ugotowaniu odlewamy wodę i hartujemy warzywo pod zimną wodą. To działanie pozwoli zachować zielony kolor brokułu.

Przepisy

d4kqray
d4kqray
d4kqray
d4kqray
d4kqray
d4kqray
Więcej tematów
d4kqray

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj