Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie
- To zupa, której nie widać na talerzu, bo jest zasypana kawałkami chleba, który szybko moknie i naturalnie zagęszcza zupę. Danie wygląda rustykalnie i jest bardzo sycące. Z racji objętości zupy serwuj ją w głębokich i szerokich naczyniach, choć ja najbardziej lubię ją jeść z najbliższymi z jednego garnka - pisze Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 kg dyni hokkaido lub piżmowej
- pestki z dyni
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm kłącza imbiru
- 1½ l bulionu z zamrażalnika lub 1½ l wody z 3 łyżkami masła
- 1 łyżka srirachy lub innej pasty chili lub 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 mały bochenek suchego chleba razowego na zakwasie
- ½ małego słoika powideł śliwkowych
- olej rzepakowy
- sól himalajska
Dynię hokkaido obierz, piżmową zostaw ze skórką. Pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz i pokrój w kostkę, czosnek i imbir ze skórką zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz imbir, dopraw solą. Dodaj dynię, smaż na małym ogniu przez około 10 minut. Całość zalej bulionem lub wodą z masłem, dodaj miód, ocet, srirachę. Gotuj pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. Pestki dyni opłucz, wysusz, nasmaruj olejem, posyp solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, aż staną się chrupiące (około 10 minut). Gotową zupę zblenduj, dopraw solą. Chleb pokrój w większą kostkę, nasmaruj powidłami i wrzuć do zupy. Możesz też wcześniej niedbale wymieszać powidła z zupą. Posyp danie upieczonymi pestkami dyni. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej odrobinę wrzątku.
Przepis pochodzi z książki Jagny Niedzielskiej "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze