ycipk-3ere1v
ycipk-3ere1v

Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie

Przepis

- To zupa, której nie widać na talerzu, bo jest zasypana kawałkami chleba, który szybko moknie i naturalnie zagęszcza zupę. Danie wygląda rustykalnie i jest bardzo sycące. Z racji objętości zupy serwuj ją w głębokich i szerokich naczyniach, choć ja najbardziej lubię ją jeść z najbliższymi z jednego garnka - pisze Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.

Trwa ładowanie...
ycipk-3ere1v
Czas przygotowania:

30-60 minut

Rodzaj kuchni:

Kuchnia chińska

Na ile osób:

2-3

Okazja:

Przyjęcia i imprezy

Zdjęcie Materiały prasowe
Podziel się
Składniki
  • 1 kg dyni hokkaido lub piżmowej
  • pestki z dyni
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm kłącza imbiru
  • 1½ l bulionu z zamrażalnika lub 1½ l wody z 3 łyżkami masła
  • 1 łyżka srirachy lub innej pasty chili lub 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 mały bochenek suchego chleba razowego na zakwasie
  • ½ małego słoika powideł śliwkowych
  • olej rzepakowy
  • sól himalajska
Przepis

Dynię hokkaido obierz, piżmową zostaw ze skórką. Pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz i pokrój w kostkę, czosnek i imbir ze skórką zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz imbir, dopraw solą. Dodaj dynię, smaż na małym ogniu przez około 10 minut. Całość zalej bulionem lub wodą z masłem, dodaj miód, ocet, srirachę. Gotuj pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. Pestki dyni opłucz, wysusz, nasmaruj olejem, posyp solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, aż staną się chrupiące (około 10 minut). Gotową zupę zblenduj, dopraw solą. Chleb pokrój w większą kostkę, nasmaruj powidłami i wrzuć do zupy. Możesz też wcześniej niedbale wymieszać powidła z zupą. Posyp danie upieczonymi pestkami dyni. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej odrobinę wrzątku.

ycipk-3ere1v

Przepis pochodzi z książki Jagny Niedzielskiej "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”

Materiały prasowe
Podziel się

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów

Zupy

Sposób przygotowania

Gotowanie

Pieczenie

Główne składniki

Dynia

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3ere1v
ycipk-3ere1v
ycipk-3ere1v