Trwa ładowanie...
d1x7wqj
08-01-2019 09:47

Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie

Przepis

- To zupa, której nie widać na talerzu, bo jest zasypana kawałkami chleba, który szybko moknie i naturalnie zagęszcza zupę. Danie wygląda rustykalnie i jest bardzo sycące. Z racji objętości zupy serwuj ją w głębokich i szerokich naczyniach, choć ja najbardziej lubię ją jeść z najbliższymi z jednego garnka - pisze Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.

d1x7wqj
2.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 1 kg dyni hokkaido lub piżmowej
  • pestki z dyni
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm kłącza imbiru
  • 1½ l bulionu z zamrażalnika lub 1½ l wody z 3 łyżkami masła
  • 1 łyżka srirachy lub innej pasty chili lub 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 mały bochenek suchego chleba razowego na zakwasie
  • ½ małego słoika powideł śliwkowych
  • olej rzepakowy
  • sól himalajska
Przepis

Dynię hokkaido obierz, piżmową zostaw ze skórką. Pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz i pokrój w kostkę, czosnek i imbir ze skórką zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz imbir, dopraw solą. Dodaj dynię, smaż na małym ogniu przez około 10 minut. Całość zalej bulionem lub wodą z masłem, dodaj miód, ocet, srirachę. Gotuj pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. Pestki dyni opłucz, wysusz, nasmaruj olejem, posyp solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, aż staną się chrupiące (około 10 minut). Gotową zupę zblenduj, dopraw solą. Chleb pokrój w większą kostkę, nasmaruj powidłami i wrzuć do zupy. Możesz też wcześniej niedbale wymieszać powidła z zupą. Posyp danie upieczonymi pestkami dyni. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej odrobinę wrzątku.

Przepis pochodzi z książki Jagny Niedzielskiej "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1x7wqj
d1x7wqj
d1x7wqj
d1x7wqj
Więcej tematów
d1x7wqj

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj