Pumpkin spice latte idealna na jesień. Sprawdź, jak przygotować dyniową latte

Pumpkin spice latte, czyli dyniowa latte z dodatkiem przypraw korzennych, to niekwestionowany hit jesieni. Zamiast tracić fortunę w sieciowych kawiarniach, przygotuj domową latte w domu. Jest pyszna!

Jak przygotować domową pumpkin spice latteJak przygotować domową pumpkin spice latte
oprac. Hanna Szczesiak

Latte:

  • 2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • 2 łyżki dyniowego purée (gotowego z puszki/mrożonego lub domowego)
  • 2 łyżki cukru (do smaku, w zależności od upodobań)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej (kupnej lub domowej mieszanki)
  • pół szklanki mocnej kawy
  • dodatki do dekoracji: bita śmietana, cynamon, prażone płatki migdałów lub pestki dyni

Mieszkanka korzenna:

  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta zmiażdżonych goździków (opcjonalnie)

Składniki

Z podanych składników przygotujesz dwie porcje napoju.

Przepis

Przygotowanie domowej pumpkin spice latte nie powinno trwać dłużej niż 10 minut. Umieść w rondlu z grubym dnem mleko, purée z dyni i cukier. Podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj przyprawy korzenne i ekstrakt waniliowy. W międzyczasie zaparz mocną kawę i dolej ją do pozostałych składników. Podgrzewaj napój do połączenia wszystkich składników. Gorącą latte przelej do filiżanki lub kubka. Udekoruj bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę