Pumpkin spice latte idealna na jesień. Sprawdź, jak przygotować dyniową latte
Pumpkin spice latte, czyli dyniowa latte z dodatkiem przypraw korzennych, to niekwestionowany hit jesieni. Zamiast tracić fortunę w sieciowych kawiarniach, przygotuj domową latte w domu. Jest pyszna!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Latte:
- 2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
- 2 łyżki dyniowego purée (gotowego z puszki/mrożonego lub domowego)
- 2 łyżki cukru (do smaku, w zależności od upodobań)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki przyprawy korzennej (kupnej lub domowej mieszanki)
- pół szklanki mocnej kawy
- dodatki do dekoracji: bita śmietana, cynamon, prażone płatki migdałów lub pestki dyni
Mieszkanka korzenna:
- 1,5 łyżki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta zmiażdżonych goździków (opcjonalnie)
Z podanych składników przygotujesz dwie porcje napoju.
Przygotowanie domowej pumpkin spice latte nie powinno trwać dłużej niż 10 minut. Umieść w rondlu z grubym dnem mleko, purée z dyni i cukier. Podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj przyprawy korzenne i ekstrakt waniliowy. W międzyczasie zaparz mocną kawę i dolej ją do pozostałych składników. Podgrzewaj napój do połączenia wszystkich składników. Gorącą latte przelej do filiżanki lub kubka. Udekoruj bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze