Trwa ładowanie...
dtjboc0
25-11-2013 16:14

Sos brokułowy z czosnkiem do pyz, kopytek, klusek, makaronów

Przepis

Czy wszystko może być "Made in China"? Nie! Akurat mrożonki, w tym lody, mrożone warzywa i owoce, czy dania gotowe, z powodu ekstremalnie wysokiego kosztu utrzymania niskiej temperatury w transporcie, wytwarzane są najczęściej w danym kraju. Niemniej długo dojrzewające lub wytrzymałe warzywa mogą pochodzić z Chin, np. brokuły lub czosnek. W poniższym przepisie użyte zostały polskie warzywa, ponieważ skorzystałam z brokułów mrożonych. Ale chińskie, które przypłynęły do nas statkiem, możemy łatwo rozpoznać - mają płaskie liście. Istnieje również chiński czosnek. W przepisie wykorzystuję jednak polski.
Chiński również łatwo odróżnić, gdyż jest śnieżnobiały, znacznie większy od polskiego i znacznie mniej aromatyczny. Poniższy przepis to szybkie rozwiązanie pasujące zarówno do pyz, kopytek, klusek, jak i makaronów. Sos brokułowy z czosnkiem. Polskim czosnkiem.

dtjboc0
4.9
(29 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 cebula
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 220 g brokuła świeżego lub mrożonego
  • 150 ml śmietany (kwaśna lub słodka)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 opakowanie pyz ziemniaczanych
Przepis

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju/maśle, w nieprzypalającym się garnuszku, szklimy cebulę. Dodajemy brokuła, śmietanę, ząbki czosnku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki. Zestawiamy garnuszek z ognia i miksujemy całość blenderem. Solimy do smaku.

Do 2-3 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone pyzy, wlewamy ok. łyżeczkę oleju i mieszamy. Gotujemy jeszcze 6 minut na małym ogniu od wypłynięcia pyz na powierzchnię i wybieramy łyżką cedzakową. Gorące pyzy polewamy gorącym sosem. Tanio, szybko, smacznie!

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Sos brokułowy z czosnkiem do pyz, kopytek, klusek, makaronów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj